Prima pagină » Coronavirus » Tulpina britanică a ajuns în mai bine de jumătate din județele țării. Avertismentul INSP

Tulpina britanică a ajuns în mai bine de jumătate din județele țării. Avertismentul INSP

Tulpina britanică a ajuns în mai bine de jumătate din județele țării. Avertismentul INSP
Tulpina britanică a ajuns în mai bine de jumătate din județele țării. Avertismentul INSP. Sursa foto: Shutterstock

Tulpina britanică a SARS-CoV-2 circulă deja în 25 de județe și în Municipiul București, informează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Totodată, INSP atrage atenția că există „o probabilitate mare” ca tulpina britanică să cuprindă întreg teritoriul României „în viitorul apropiat”, informează Digi24.

Anul acesta au fost realizate până acum 849 de secvențieri, dintre care 385 au fost confirmate ca fiind tulpini noi (VOC).

Dintre acestea, au fost înregistrate 381 de cazuri de infectare cu tulpina britanică (linia genetică B.1.1.7), două cu varianta identificată pentru prima dată în Africa de Sud (B.1.351) și două cu tulpina braziliană (P.1).

Distribuția cazurilor cu tulpini noi pe județe

Distribuția celor 385 de cazuri confirmate cu VOC după județul de infectare este următoarea:

Tulpina britanică B.1.1.7 (381 de cazuri): Argeș (2), București (186), Bihor (5), Brăila (1), Botoșani (5), Caraș-Severin (4), Cluj (14), Constanța (7), Covasna (18), Dâmbovița (8), Dolj (2), Galați (5), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Iași (1), Ilfov (18), Mureș (3), Neamț (6), Prahova (2), Suceava (22), Teleorman (1), Timiș (53), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (3), „din străinătate” (cazuri de import) (6)

Tulpina sud-africană B.1.351 (2 cazuri): Argeș (1), București (1)

Tulpina braziliană P.1 (2 cazuri): București (2).

INSP atrage, însă, atenția, că această statistică nu reflectă neapărat realitatea, cel mai probabil tulpina britanică a SARS-CoV-2 fiind mult mai extinsă.

„Faptul că pentru 26 dintre județe (62%), provenind din toate regiunile țării, există evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7, denotă o răspândire extinsă. În plus, această distribuție reflectă mai degrabă solicitările de testare din partea județelor și nu distribuția reală a cazurilor care este, cu mare probabilitate, mult mai extinsă”, se arată în analiza INSP.

Până în prezent, au fost înregistrate zece decese la cazuri confirmate cu VOC, toate cu varianta britanică.

Emilian Popovici: Tulpina britanică ar putea deveni dominantă în România

Epidemiologul Emilian Popovici a declarat recent că există posibilitatea ca varianta britanică să devină dominantă în România în următoarea perioadă.

„Peste tot, chiar dacă e vorba de varianta britanică, de cea sud-africană sau braziliană, aceste variante cu transmisibilitate mai crescută au devenit dominante. Nu trebuie să ne așteptăm la altceva decât ca această variantă să ajungă dominantă în detrimentul celorlalte variante care au fost circulate. Practic e doar o problemă de timp până când acest lucru se va întâmpla (…) Când vom avea de-a face de o variantă cu transmisibilitate semnificativ mai crescută care va deveni dominantă, va trebui să fie crescut și nivelul măsurilor pentru a menține lucrurile la același nivel la care sunt în momentul de față”, a spus Popovici.

Aproape 3.000 de cazuri noi de COVID-19 au fost depistate în ultimele 24 de ore. Alți 82 de români au murit după ce s-au infectat cu SARS-COV-2. De asemenea, peste 1.200 de pacienţi cu COVID-19 sunt internați la ATI.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele