Tulpina britanică de COVID-19, în România! Raed Arafat: Tulpina se răspândește deja în comunitate! / Vlad Voiculescu: Putem lua în considerare mai multe măsuri pentru acea regiune
Tulpina de SARS-CoV-2 care a fost descoperită pentru prima dată în Marea Britanie a ajuns și în România fiind depistată la o tânără de 27 de ani, din Giurgiu, care nu a călătorit în străinătate și nu știe de unde a contractat virusul.
Testul COVID-19 la care a fost supusă tânăra a fost prelucrat în laboratorul Institutului „Matei Balș” din București.
Șeful DSU, Raed Arafat, a susținut în cadrul unei intervenții din cursul serii de vineri, 8 ianuarie, la Digi24, faptul că transmiterea tulpinii este deja intracomunitară.
Raed Arafat: „Tulpina deja se răspândește undeva și se răspândește în comunitate”
„Faptul că a fost identificat un pacient cu această tulpină, înseamnă că probabil – mai ales că acest pacient nu a fost în Marea Britanie, n-a avut contact cu alte persoane din Marea Britanie de care să știe – înseamnă că tulpina deja se răspândește undeva și se răspândește în comunitate. Faptul că am depistat tulpina la o pacientă nu înseamnă că e o singură pacientă. Faptul că am depistat-o trebuie să ne deschidă ochii și să ne arate clar că trebuie să fim foarte vigilenți”, a declarat Raed Arafat.
De asemenea, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că se face o anchetă epidemiologică în localitatea în care s-a infectat pacienta, fiind luate în considerare măsuri de carantinare a regiunii.
Vlad Voiculescu: „Putem lua în considerare măsuri pentru acea regiune”
„Avem o anchetă epidemiologică, care ne arată că doamna de 26 de ani nu a călătorit în Marea Britanie, în străinătate, deci probabil că a contractat tulpina din altă parte. E un factor de îngrijorare. Dacă ne uităm la zilele trecute, toate sunt cu cifre de patru ori mai mici. Dacă lucrurile vor continua așa, atunci putem lua în considerare măsuri pentru acea regiune”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.
Potrivit surselor GÂNDUL.RO, pacienta infectată este din Colibasi, județul Giurgiu și cinci dintre membrii familiei ei au COVID, dar niciunul nu a fost plecat din țară sau nu a primit vizitele altor oameni care au călătorit.
Potrivit unor declarații oferite în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO, Dan Oțelea, șeful laboratorului de Genetică de la Institutul „Matei Balș”, spune că au fost în analiză mai multe probe, până în 10, însă una singură a ieșit ca fiind pozitivă pe această tulpină. Medicul mai spune că boala nu este gravă, această variantă nu dă forme mai grave, însă este mult mai contagioasă.