Reprezentanţii Asociaţiei InfoCons solicită autorităţilor amânarea redeschiderii hotelurilor şi restaurantelor după data de 15 mai, data la care se încheie perioada stării de urgență, întrucât „distanţarea socială devine imposibil de aplicat, ceea ce va facilita răspândirea COVID-19”.
Solicitarea, făcută printr-o scrisoare deschisă, este adresată de InfoCons Preşedinţiei României, Guvernul României, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri
„Se vehiculează informaţii cu privire la posibilitatea deschiderii începând cu data de 16 mai 2020 a restaurantelor, hotelurilor, teraselor, locurilor de joacă pentru copiii şi a spaţiilor special amenajate pentru animalele de companie. Cetăţeanul consumator a început să îşi facă rezervări la diferite spaţii de cazare, dar care sunt condiţiile de siguranţă pentru a evita răspândirea COVID-19 ? Trebuie adoptate măsuri clare în ceea ce priveşte accesul persoanelor în aceste spaţii. Majoritatea restaurantelor funcţionează în spaţii închise neavând terase, spaţii în care este oricum imposibilă respectarea regulilor privind purtarea măştilor fiind vorba despre servirea mesei. Distanţarea socială devine imposibil de aplicat, ceea ce va facilita răspândirea Covid-19. Solicităm ca aceste unităţi să nu fie deschise publicului larg, iar unităţile de tip hotelier de la mare sau munte care au capacitatea de cazare mare, în care accesul şi mobilitatea din interior, din lifturi, spre exemplu, pot crea aglomerări, să ia măsuri clare şi autorităţile cu atribuţii de control în domeniu să poată monitoriza aceste aspecte”, se arată în scrisoarea deschisă, citată de Agerpres.
Astfel, specialiştii se întreabă care vor fi procedurile de aplicare a distanţării sociale şi cum pot fi asigurate spaţii de cazare şi servire a mesei.
„Pentru unităţile de cazare cu capacitate mică de tipul pensiunilor, agropensiunilor, unde pot fi asigurate spaţii de cazare sau de servire a mesei, care va fi procedura de respectare a distanţiere socială? În avans, mass media, companiile şi patronatul din turism au apărut cu mesaje conform cărora, începând cu data de 16 mai 2020, se fac rezervări. Se percep consumatorilor bani în avans în condiţiile în care nu se cunosc încă condiţiile de redeschidere a acestor spaţii. Haideţi să luăm atitudine adoptând o9atitudine! Depinde de noi să luăm atitudine şi să fim uniţi, să fim informaţi, să fim atenţi, să fim cu o9atitudine! Nu plătiţi în avans rezervări care nu mai pot fi onorate ulterior! Sănătatea este în mâinile noastre şi decizia ne aparţine. Alegeţi întotdeauna doar în cunoştinţă de cauză!’”, se arată în document.
Președintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), Corina Martin, a afirmat, săptămâna trecută, că operatorii din turism au început să înregistreze, deja, foarte multe rezervări de vacanţe, unele chiar pentru primul weekend după ridicarea restricţiilor de deplasare, respectiv în perioada 15 – 17 mai.
Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a estimat, pe propria pagină de socializare, că abia în lunile iulie şi august se va putea face turism pe litoral, şi în general în România, iar după ce restricţiile de circulaţie în interiorul localităţilor vor fi ridicate, pe 15 mai, în următoarele două săptămâni se va face o evaluare a situaţiei sanitare şi se vor lua următoarele decizii privind turismul.