Ucraina, în pragul unei crize sanitare! Kievul nu a primit nicio doză de vaccin antiCovid!
Ucraina este în pragul unei crizei sanitare. Prinsă între sărăcie şi tensiuni geopolitice și cu un sistem de sănătate decrepit, țara de la nord de România nu a primit nici măcar o singură doză de vaccin antiCovid. Asta, deși Kievul a raportat peste 1,2 milioane de cazuri de îmbolnăvire (la o populaţie de 40 de milioane de locuitori) şi mai bine de 21.000 de decese.
Jurnaliștii AFP comentează pe marginea situației din Ucraina, atenționând asupra uriașului pericol ce planează asupra uneia dintre cele mai sărace țări europene.
Ucraina, fără acces la vaccin. Președintele Zelenski dă vina pe „bogați”
Autorităţile dau asigurări că primele vaccinări ar putea începe la jumătatea lunii februarie, promisiuni care însă ridică semne de întrebare, dat fiind că până acum nu a fost anunţată o dată fermă de începere a livrărilor de vaccin.
De vină este incapacitatea Ucrainei de a face comenzi la producători occidentali precum Pfizer sau Moderna, ca urmare a concurenţei făcute de ţările bogate. „Bogaţii s-au aflat primii la coada mondială pentru vaccin”, s-a lamentat preşedintele Volodimir Zelenski.
Ucraina nu este singura ţară în această situaţie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că lumea se află în pragul unui „eşec moral catastrofal” dacă ţările cele mai puternice vor continua să intre în posesia grosului dozelor de vaccin. Polonia, stat vecin și membru UE, a rezervat aproape 60 de milioane de doze de vaccin pentru populaţia sa de 38 de milioane de locuitori.
Alternativa este Rusia, dușmanul care a anexat Crimeea
„Nu a fost vorba despre o chestiune de competenţă a statului, ci de acces la vaccin”, a comentat vicepremierul Olga Stefanişina, care reproşează Bruxellesului o abordare „injustă”.
Pentru puterea ucraineană, cealaltă posibilă sursă de vaccin este tabu. E imposibil ca Ucraina să comande doze de vaccin de la Rusia, duşmanul care a anexat provincia Crimeea în 2014 şi care alimentează de atunci un conflict separatist în estul ţării. „Nu vom cumpăra vaccinul rusesc”, spune tranşant Stefanişina, acuzând Moscova că manipulează acest dosar în scopul de a-şi consolida influenţa asupra Ucrainei pentru a „destabiliza” societatea. În schimb, politicienii proruşi militează pentru livrarea vaccinului rusesc, în contextul în care Moscova intenţionează să dezvolte parteneriate de producţie în străinătate şi face din vaccinare un instrument al diplomaţiei sale.
Opozanţii, experţii şi presa consideră că preşedintele Zelenski şi echipa sa nu au ştiut să gestioneze situaţia. Unii invocă inclusiv aranjamente îndoielnice, în această ţară cangrenată de corupţie. O deputată a opoziţiei proocidentale, Oleksandra Ustinova, l-a acuzat pe ministrul Sănătăţii că a blocat achiziţia unui vaccin de fabricaţie indiană, care costa 3 dolari doza, pentru a achiziţiona în schimb vaccinul chinez CoronaVac, care costă 18 dolari doza. „Ucraina ar fi trebuit să se lupte să obţină contracte” directe cu producătorii occidentali de vaccinuri, a criticat la rândul său Pavlo Kovtoniuk, şeful departamentului de economie a sănătăţii din cadrul Kyiv School of Economics. „Alte ţări sărace au 5 sau 6 vaccinuri în portofoliu, iar noi avem doar un contract minuscul cu chinezii”, spune el.