UE le cere statelor membre să nu cumpere în mod independent doze de vaccinuri împotriva COVID-19
Autoritățile de la Bruxelles le-au reamintit statelor membre ale Uniunii Europene de angajamentul lor de a nu lansa „propriile proceduri de achiziție” pentru vaccinurile anti-COVID, dat fiind faptul că acestea au madatat Comisia Europeană să negocieze livrările pentru întreg Blocul comunitar.
Totodată, Comisia Europeană le cere statelor să raporteze periodic și cu precizie numărul de persoane vaccinate, potrivit MEDIAFAX, care citează Le Figaro.
Unele state intenționează să comande doze pe cont propriu
Cele 27 de state membre au mandatat Comisia Europeană în iunie 2020 să negociezile precomenzile pentru vaccinurile împotriva COVID-19.
Cu toate acestea, unele state membre vor să acționeze și pe cont propriu, ceea ce a stârnit deja controverse. Astfel, Germania a semnat un memorandum de înțelegere separat cu o companie producătoare, iar Cipru a făcut o solicitare către Israel privind livrarea de doze de vaccin.
„Permiteţi-mi să vă reamintesc că aţi fost de acord să nu lansaţi propriile proceduri pentru achiziţionarea vaccinurilor cu aceleaşi laboratoare. Înţeleg presiunile la nivel naţional şi angoasa cetăţenilor dvs. (…), dar încheierea acordurilor secundare nu va face decât să compromită o abordare europeană care a dat roade”, a declarat comisarul european pentru Sănătate Stella Kyriakides, în timpul unei videoconferinţe cu miniştrii europeni ai Sănătăţii.
Această prevedere a fost inclusă într-o anexă „obligatorie din punct de vedere juridic” din 18 iunie.
Stella Kyriakides a cerut, de asemenea, statelor membre să raporteze cifrele lor referitoare la vaccinare „cel puţin de două ori pe săptămână” către platforma de monitorizare a vaccinării (TESSy) a Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).
Comisia Europeană a comandat încă 300 de milioane de doze de vaccin
Uniunea Europeană a încheiat un nou contract cu Pfizer-BioNTech pentru achiziționarea a încă 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.
Astfel, acestea ar urma să dubleze cantitatea de doze disponibile pentru statele europene, în contextul în care Uniunea Europeană a achiziționat deja 300 de milioane de doze de la acești producători, a anunțat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Von der Leyen a precizat că 75 de milioane de doze adiţionale de vaccin ar urma să fie livrate în al doilea trimestru al acestui an.
Vaccinul, cunoscut sub denumirea comercială Comirnaty, este primul dintre cele două vaccinuri pe care Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) le-a aprobat pentru a fi utilizate la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.
Campania de vaccinare în UE cu vaccinul Pfizer-BioNTech a demarat pe 27 decembrie în majoritatea statelor membre, inclusiv în România.
Comisia Europeană a asigurat contracte pentru livrarea a peste două miliarde de potențiale doze de vaccinuri de la șase producători. Celelalte patru vaccinuri, însă, nu au primit deocamdată aprobare pentru a fi folosite în statele membre ale Blocului comunitar.