UE va obliga producătorii de vaccinuri să respecte contractele de aprovizionare
Uniunea Europeană va lua măsuri pentru a obliga companiile farmaceutice să respecte contractele pe care le-au încheiat cu Comisia Europeană pentru aprovizionarea cu vaccinuri împotriva COVID-19.
Declarația a fost făcută duminică de către președintele Consiliului European, Charles Michel, informează site-ul agenției Agerpres.
Anunțul vine în contextul în care compania farmaceutică americană Pfizer a anunțat săptămâna trecută că va întârzia livrările de vaccinuri către Europa pentru a face modificări în procesul de producție, cu scopul de a spori capacitatea de producție.
Vineri, AstraZeneca a anuțat că livrările inițiale către Europa vor fi reduse din cauza unor probleme în ceea ce privește producția.
„Intenţionăm să facem companiile farmaceutice să-şi respecte contractele pe care le-au semnat, folosind mijloacele legale aflate la dispoziţia noastră”, a declarat Michel la postul de radio Europe 1.
Charles Michel: UE își dorește transparență în procesul de aprovizionare
Președintele Consiliului European nu a făcut referire la eventuale sancțiuni care ar putea fi impuse companiilor, dar a declarat că Uniunea Europeană va insista pe transparență în ceea ce privește motivele întârzierilor.
Acesta a adăugat că, după primele avertismente ale Pfizer referitoare la întârzieri de câteva săptămâni, Uniunea Europeană a reușit să reducă aceste întârzieri prin adoptarea unei atitudini ferme.
„Am bătut cu pumnul în masă şi în cele din urmă întârzierile anunţate pentru câteva săptâmâni s-au transformat într-o încetinire a aprovizionării”, a spus el.
Comisia Europeană se așteaptă ca livrările să revină la normal
Comisia Europeană a anunțat joi că se așteaptă ca grupul farmaceutic americano-german Pfizer-BioNTech să revină la ritmul de producție normal al vaccinului împotriva COVID-19 începând de săptămâna viitoare.
Anunțul vine în contextul în care Pfizer a diminuat recent numărul de doze ale vaccinului împotriva COVID-19 livrate statelor membre ale Uniunii Europene față de planul convenit.
Pfizer și BioNTech au anunțat săptămâna trecută diminuarea temporară a cantităților de vaccin livrate statelor membre ale Uniunii Europene, ca urmare a unor procese tehnice interne desfășurate cu scopul de a crește capacitatea de producție a vaccinului împotriva COVID-19.
Și România se numără printre statele afectate, astfel că țara noastră a primit doar 50% din volumul programat.