Uniunea Europeană vrea ca vaccinul de la Pfizer să fie adaptat pentru varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2. Peste 180 de milioane de doze de vaccin Pfizer vor fi cumpărate de UE. Totuși, reprezentanții companiei americane spun că nu s-a stabilit dacă adaptarea este necesară.
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană şi-a exercitat opţiunea de a achiziţiona peste 180 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer, special modificat pentru a combate varianta Omicron, potrivit Reuters.
BioNTech a început la sfârşitul lunii noiembrie să lucreze la o variantă specifică pentru noua tulpină a virusului Sars-CoV-2. BioNTech speră ca în martie 2022 să poată livra primele comenzi din această nou variantă a vaccinului.
Cel mai nou contract dintre Uniunea Europeană şi BioNTech este încheiat pentru 1.8 miliarde de doze, livrate până în 2023, jumătate dintre acestea fiind deja comandate, iar cealaltă jumătate fiind opţionale.
„În acest moment, discuţiile cu CE despre potenţialul de furnizare suplimentară în conformitate cu drepturile lor de opţiune în cadrul acordului nostru nu sunt specifice unui vaccin adaptat”, a declarat vineri Pfizer într-un comunicat.
„Deşi credem că putem livra un vaccin adaptat în martie 2022, nu ştim încă dacă acest lucru va fi necesar, iar disponibilitatea va necesita autorizarea din partea autorităţilor de reglementare”, a precizat Pfizer.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat până în prezent că nu există dovezi concludente că este necesar un vaccin adaptat împotriva Omicron.
Persoanele trecute prin Covid, dar și cele vaccinate cu animte vaccinuri, nu sunt protejate față de noua variantă Omicron, tulpină care ar putea proveni de la șoareci, conform unui studiu recent.
Studiul publicat de biorxiv.org și citat de Smart Radio, care nu a fost încă revizuit sau acceptat pentru publicare, a fost realizat de o echipă de cercetători internaţionali, atât ai unor companii private, cât ai unor instituţii precum Universitatea din Washington sau Institutul Naţional de Genetică Moleculară din Italia, arată că varianta Omicron ar putea proveni de la șoarece.
De asemenea, studiul indică faptul că eficacitatea anticorpilor obţinuţi din vaccinare sau infectare scade în mod dramatic în faţa noii tulpini.