Statul va suporta cheltuielile cu punctele de vaccinare anti-COVID, primarii obținând, astfel, o victorie mare la Guvern. Anunțul a fost făcut, marți, de Emil Boc, edilul din Cluj-Napoca și președintele Asociației Municipiilor din România.
În această săptămână, Guvernul va emite o ordonanță de urgență în acest scop. Totodată, se vor stabili și sumele cu care medicii și personalul din punctele de vaccinare vor fi remunerați.
“Forma finală a ordonanței de urgență va respecta prevederile strategiei naționale de vaccinare”, a precizat Emil Boc, după întâlnirea primarilor cu ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.
În ultimele zile, Emil Boc, edilul municipiului Cluj-Napoca, și alți primari s-au arătat revoltați de ordonanța de urgență a Guvernului care prevede că administrațiile locale trebuie să ridice și să doteze punctele de vaccinare împotriva COVID-19, fără să menționeze sursa de bani.
“Într-o țară democratică europeană, nici un minister nu-și permite să aloce responsabilități administrației publice locale, fără să discute în prealabil cu aceștia și fără să aloce resursa financiară în vederea implementării acelei sarcini pe care o stabilește. E o chestie de respect instituțional. Cine privește această dispută în termeni de război în coaliție, de conflict personal, exclus, aici nu este vorba nici de un război, nici de un conflict, e vorba de respect instituțional. Fiecare să-și facă datoria conform legii”, a declarat, recent, Emil Boc.
Premierul Florin Cîțu a anunțat, în urmă cu doar câteva zile, că România va fi capabilă să vaccineze anti-COVID în jur 150.000 de persoane pe zi, în 1.000 de puncte de vaccinare.
“Suntem pregătiți pentru a doua etapă de vaccinare. Eu zic că în România campania de vaccinare merge foarte bine iar estimările pe care le avem sunt să mergem către 150.000 de vaccinuri pe zi”, a spus Florin Cîțu, acum o săptămână.