Prima pagină » Coronavirus » ÎNVĂȚĂMÂNT | Ministrul Educației, Monica Anisie, despre situația anului școlar: Examenul de bac și evaluarea națională NU vor conține materia de pe semestrul doi. Simulările au fost anulate / Cursurile s-ar putea relua doar după încetarea stării de urgență – VIDEO

ÎNVĂȚĂMÂNT | Ministrul Educației, Monica Anisie, despre situația anului școlar: Examenul de bac și evaluarea națională NU vor conține materia de pe semestrul doi. Simulările au fost anulate / Cursurile s-ar putea relua doar după încetarea stării de urgență – VIDEO

ÎNVĂȚĂMÂNT | Ministrul Educației, Monica Anisie, despre situația anului școlar: Examenul de bac și evaluarea națională NU vor conține materia de pe semestrul doi. Simulările au fost anulate / Cursurile s-ar putea relua doar după încetarea stării de urgență - VIDEO

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că a început livrarea de tablete elevilor din comunitățile dezavantajate. 

„Am recomandat realizarea de lecții-suport online și sutem conștienți că la acest moment mai există comunități în care accesul la tehnologie este unul dificil. Astfel, am realizat un parteneriat cu televiziunea publică iar elevii de clasa a VIII-a și a XII-a au astfel posibilitatea de a se pregăti suplimentar pentru examenele naționale pe care le vor susține în curând.

Am început deja să asigurăm livrarea de tablete elevilor din comunitățile dezavantajate cu sprijinul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, dar și cu cel al altor asociații nonguvernamentale.

Iar demersurile Ministerului Educației și Cercetării nu se vor opri aici. Totodată, în acest timp, am urmărit cu atenție ce se întâmplă în celelalte state europene și m-am aflat permanent în contact cu toți miniștrii Educației din Uniunea Europeană, pentru a corela măsurile pe care urmează să le luăm în funcție de evoluția pandemiei din țara noastră.

În ultima perioadă am avut consultări cu partenerii educaționali ai Ministerului: Consiliul Național al Elevilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Uniunea Studenților din România, Uniunea Națională a Studenților din România, Federația Națională a Asociației de Părinți – învățământ preuniversitar, Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Națională Sindicală  Alma Mater și Consiliul Național al Rectorilor, cu care am agreat măsurile care  se impun odată cu reluarea cursurilor și finalizării cu succes a anului școlar și universitar 2019 – 2020.

Vreau să fac precizarea, încă de la început, că data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus din România, precum și de măsurile comunicate de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Așa cum am mai menționat de altfel, în contextul informațiilor deținute până în prezent, privind evoluția pandemiei de coronavirus, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor în învățămâtul preuniversitar și universitar după încetarea stării de urgență și aisgurarea tuturor măsurilor pentru ca elevii, studenții și cadrele didactice să fie în siguranță.

Ce se întâmplă cu evaluarea națională și bacalaureatul

În funcție de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale evaluării naționale și ale examenului de bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. Programa de examane pentru evaluarea națională și pentru examenul de bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al doilea.

Ce se întâmplă cu evaluările din învățământul preliceal

Conform informărilor primite de la Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, am emis și un ordin de ministru prin care am anulat simulările examenelor naționale, evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, dar și olimpiadele și concursurile școlare.

Sesiunea specială a evaluării naționale și a examenului de bacalaureat pentru olimpici va fi de asemenea anulată. Situația școlară a elevilor se va încheia cu minimum două note la care se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul. Subiectele pentru tezele de pe semestrul al doilea vor fi concepute doar din ceea ce s-a studiat până la data de 11 martie 2020.

Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, înscrierea la grădiniță, calendarul privind mobilitatea persoanlului didactic vor fi decalate și anuțate imediat ce va fi stabilitată data reînceperii cursurilor.

De asemenea, vom elebora și cadrul normativ privind activitățile suport fie în regim online, fie prin alte mijloace de comunicare.

Ce se întâmplă cu învățământul universitar

În ceea ce privește învățământul universitar, activitatea se va desfășura în mediul online, cu excepția celor care necesită laborator sau proiect. Activitățile care impun interacțiunea față în față vor fi recuperate modular, intensiv, după încetarea stării de urgență.

Admiterea la ciclul de licență în învățământul universitar se va organiza după susținerea examenului național de bacalaureat, iar admiterea la masterat sau doctorat se va organiza după susținerea examnelui de licență sau dizertație.

Toate aceste măsuri pe care le-am luat de acord de partenerii educaționali pot suferi modificări în funcție de hotărârile pe care le va lua Comitetul Națioal pentru Situații de Urgență.

În această perioadă trebuie să ne exersăm una dintre cele mai importante virtuți – răbdarea. Să avem răbdare să rămânem în casă atâta timp cât autoritățile ne cer acest lucru, pentru sănătatea noastră și a celor din jur și să ne continuăm activitățile de învățare de acasă.

Având în vedere că astăzi este Ziua Mondială a Sănătății, dați-mi voie să le mulțumesc medicilor și întregului personal medical care luptă în aceste zile cu pandemia de coronavirus. Datorită măsurilor de prevenire și combatere pe care autoritățile din România le-au luat, dar mai ales a eforturilor depuse de medici, de asistenți medicali și de tot personalul din Sănătătate, sunt convinsă că în curând vom reveni la viața noastră obișnuită.

De asemenea, vreau să le mulțumesc și părinților care în această perioadă grea petrec alături de copii foarte mult timp, reușind împreună să continue învățarea de acasă.

Totodată, vreau să le aresez sincere mulțumiri colegilor mei, cadrele didactice, care rămân liantul dintre școală și elevi. Numai împreună vom traversa aceste momente dificile iar astfel, succesul, va fi al tuturor, mai ales dacă vom respecta cu strictețe ceea ce autoritățile.

Împreună trebuie să luptăm pentru a depăși această situație grea. Vă mulțumesc”, a declarat ministrul.