Prima pagină » Coronavirus » Un cunoscut medic pneumolog dezvăluie cum se simte la 14 zile după ce s-a vaccinat anti-COVID: „Au fost și colegi care au refuzat vaccinarea” (EXCLUSIV / VIDEO)

Un cunoscut medic pneumolog dezvăluie cum se simte la 14 zile după ce s-a vaccinat anti-COVID: „Au fost și colegi care au refuzat vaccinarea” (EXCLUSIV / VIDEO)

Pentru mulți medici venirea vaccinului  anti-COVID în România a însemnat luminița de la capătul tunelului. Alina Croitoru, medic pneumolog la Institutul ”Marius Nasta”, a explicat pentru GÂNDUL că la 14 zile după ce s-a vaccinat împotriva SARS-COV-2 nu a avut nicio reacție adversă. Totodată, medicul a precizat că a avut și colegi care au refuzat vaccinarea, iar alții nu s-au putut vaccina deoarece erau aproape de momentul infecției cu SARS-COV-2.

Vaccinul, un moment de mare realizare

A fost un moment de mare realizare. Am numărat zilele și orele până la venirea vaccinului. Procesul a decurs foarte natural și foarte ușor. Am avut o mică reacție la nivelul brațului, fără nicio reacție adversă ulterioasă. Au trecut aproape 14 zile de la momentul vaccinării și sunt foarte bine. Au fost și colegi care au refuzat vaccinarea, probabil din motive persoanele, sunt și colegi  care au trecut recent prin boală și fiind aproape de momentul infecției nu s-au putut vaccina”, a spus medicul pneumolog Alina Croitoriu.

Ce pacienți cu boli se pot vaccina

„Pacienții pe care îi am în îngrijire cu boli pulmonare de tipul BPOC, de tipul astmului bronșic sau al fibrozei pulmonare sună adesea și întreabă dacă au indicație de vaccinare. Răspunsul meu este că da, pentru că orice suprasolicitare a bolilor de fond, orice exacerbare a bolilor de fond de origine virală poate să producă un declin al bolii. Sfatul meu este să se vaccineze și să facă tot posibilul să treacă peste perioada aceasta. În general, bolile pe care le vedem noi aici, cel mai adesea ca pneumologi, sunt consecințele fumatului, de exepmplu BPOC, pacienții cu neoplazii pulmonare, pacienți cu astm bronșic, pacienți cu pneumonii, dar și pacienți care sunt în perioada de post-COVID, pentru că și pacienții care au avut COVID și la care a trecut o perioadă de timp de la infecția cu virusul pot intra în această categorie a pacienților care sunt eligibili pentru vaccinare”, mai spune medicul Alina Croitoru.

Pacienții care rămân cu sechele post-COVID

„O parte din pacienții care fac forme severe de COVID, rămân cu niște sechele pe care le putem trata printr-un proces care se numește recuperare respiratorie. Recuperarea respiratorie înseamnă o serie de exerciții fizice, antranament pentru respirație, destinate special pacienților care au trecut printr-o boală severă și care rămân cu niște sechele pulmonare și prin care îi ajutăm să treacă prin această etapă, este ca o punte pe care o facem între momentul acut al bolii și revenirea la viață normală”, a mai spus medicul Alina Croitoru.

 

 

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele