Un expert avertizează: Oamenii sunt niște „animale de laborator” în cadrul studiilor clinice
Studiile clinice pe oameni sunt „inutile, neinformative și lipsite de etică”, a declarat vineri un fost profesor de la Harvard Medical School. De asemenea, acesta a precizat că de obicei la astfel de studii participanții sunt tineri, ceea ce înseamnă că de fapt nu sunt aflate noi informații referitoare la grupurile de persoane cu risc ridicat.
Cunoscut și sub denumirea de studii de infectare controlată, acest tip de studii clinice implică infectarea participanților pentru a putea evalua mai repede eficacitatea vaccinului.
„Practic, este vorba despre a trata oamenii ca pe animalele de laborator”, a declarat William Haseltine pentru CNN.
Expert: Oamenii, „animale de laborator” în studiile clinice
Institutul Național al Alergiilor și Bolilor Infecțioase din Statele Unite lucrează la crearea unei tulpini de coronavirus care ar putea fi utilizată în studiile clinice umane pentru dezvoltarea unui vaccin anticoronavirus, deși nu există planuri în acest sens, a declarat vineri doctorul Anthony Fauci. De asemenea, într-un interviu recent, doctorul a declarat că o mulțime de oameni va muri dacă toată lumea va contracta boala.
William Haseltine a explicat faptul că astfel de studii sunt de obicei necesare doar atunci când un virus nu „face ravagii”, iar în prezent coronavirusul este larg răspândit. De asemenea, acesta a punctat că probabil participanții sunt, în general, tineri sănătoși, astfel încât studiile furniza informații despre categoriile de persoane cu risc ridicat.
„Suntem cu adevărat gata să infectăm oamenii cu un virus viu care îi poate ucide?”, mai punctează specialistul.
Primul vaccin anticoronavirus aprobat, privit cu scepticism
Recent, Rusia a anunțat că a aprobat primul vaccin din lume împotriva noului coronavirus. Vestea s-a propagat rapid în toată lumea. Însă nu toți au primit cu entuziasm anunțul făcut de Moscova, din contră. OMS îi transmite lui Vladimir Putin că nu trebuie să se bucure prea devreme – Sputnik V, vaccinul rușilor, are nevoie de aprobarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii înainte să intre pe piață!
Cu alte cuvinte, fără „binecuvântarea” OMS, „Țarul” Putin n-are motive să-și frece mâinile și trebuie să tragă un bon de ordine.
OMS are în veder alte șase vaccinuri aflate în faza de testare
Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.„Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă”, avertizează purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic. „Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea sa”, a mai explicat oficialul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, preluat de publicația franceză Le Soir.
Putin se laudă că are precomenzi pentru un miliar de doze de vaccin rusesc
Potrivit preşedintelui Vladimir Putin, vaccinul rusesc este eficace, a trecut toate probele necesare şi permite dezvoltarea unei „imunităţi stabile” faţă de Covid-19, liderul de la Kremlin afirmând, de asemenea, că fiica sa a fost vaccinată anticovid.