Un expert în sănătate, despre faptul că în România se fac de zece ori mai puține teste: „Sunt perplex de această situaţie!”
Un expert în politici de sănătate publică susține că „nu are o explicație rațională” în ceea ce privește numărul de teste COVID-19 din România, care este de zece ori mai mic în ultimele săptămâni.
În România, potrivit datelor oficiale, se îmbolnăvesc de COVID-19 de două ori mai puțini oameni în ultimele două săptămâni. De asemenea, se fac de zece ori mai puține teste de tip PCR capacitatea maximă de testare a țării.
În același timp, din ce în ce mai mulți români apelează la testele rapide și se izolează la domiciliu.
Răzvan Cherecheș: „Eu nu am nicio explicaţie raţională”
„Eu nu am nicio explicaţie raţională. Sincer, sunt perplex de această situaţie. Activitatea de testare ar trebui să funcţioneze independent de sărbători şi de weekenduri. De asta se lucrează în ture, de asta se prioritizează. Testarea este o prioritate pentru sănătatea din România. De infectat, ne infectăm şi de sărbători în weekenduri”, a susținut Răzvan Cherecheș potrivit observatornews.ro.
De cealaltă parte, autoritățile române susțin că numărul mic de teste este cauzat de cererea scăzută.
„Argumentul dinainte că nu este cerere este un argument absolut ridicol. Dacă am testa toate persoanele care au fost pozitive şi contacţii lor, nu ar fi suficiente teste, acele 50.000 de teste cu care se lăuda premierul Orban şi pe care nu le-am văzut niciodată la faţă”, a mai subliniat specialistul.
„Testele rapide, de antigen, sunt foarte bune în momentul de faţă”
În acestă perioadă, din ce în ce mai mulți români apelează la testele rapide de diagnosticare.
„Realmente cred că este nevoie de teste rapide de diagnostic. Însă, cred că este foarte important să ţinem legătura cu medicul de familie. Testele rapide, de antigen, sunt foarte bune în momentul de faţă, având în vedere că la o persoană simptomatică, mai ales în primele zile de la debut, rata de concordanţă cu testele PCR este foarte mare”, a mai explicat Răzvan Cherecheș.
De precizat este faptul că testele rapide nu sunt recunoscut legal ca metodă de diagnosticare, iar doctorul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” punctează faptul că o persoană simptomatică trebuie să se testeze într-un centru special.