Un focar de COVID-19 de la un centru neuropsihic din Neamț, cercetat de procurori
Un focar de coronavirus uriaș de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni, județul Neamț, a intrat în atenția procurorilor din județ. Centrul de recuperare era în carantină cu aproximativ 200 de bolnavi, când cinci dintre angajați ar fi fost implicați în alegeri, mergând prin secții.
A fost întocmit dosar penal
Conform unui comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect zădărnicirea combaterii bolilor.
Cauza are ca obiect sesizarea din oficiu a organelor de cercetare penală din cadrul Poliției Neamț cu privire la stabilirea împrejurărilor în care în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni, la începutul lunii octombrie 2020, au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus 147 de beneficiari ai centrului din totalul de 168 și 39 de angajați.
Centrul din Războieni a intrat în carantină pe 5 octombrie, însă cinci angajați infectați ar fi fost implicați în alegerile din 27 octombrie. Surse locale spun că trei dintre ei au fost chiar în secțiile de votare.
Studiu: Câți români s-ar vaccina împotriva coronavirusului
Un studiu recent realizat în septembrie de Cult Market Research la inițiativa Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și susținut de MSD România dezvăluie faptul că 52% dintre respondenți s-ar vaccina împotriva noului coronavirus, în timp de 20% susțin că le-a fost afectată negativ încrederea în vaccinare de pandemia COVID-19.
Studiul menționat a fost lansat joi, 29 octombrie, în cadrul Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți, fapt care arăta diferite aspecte ale importanței vaccinării, potrivit mediafax.ro.
52% din români s-ar vaccina împotriva coroanvirusului
De asemenea, pentru prima dată putem descoperi ce importanță au vaccinurile pentru adulți: 67% dintre respondenți susțin că este important să existe o schemă de vaccinare și pentru adulți.
Cele mai cunoscut vaccinuri pentru adulți sunt cel antigripal (67%), vaccinul anti-HPV (20%) și vaccinul anti-varicelă (18%).
Studiul mai arată faptul că 72% dintre respondenți au în continuare încredere în vaccinuri, în timp ce 8% au chiar mai multă decât înainte, iar 20% dintre respondenți au declarat că le-a fost afectată negativ încrederea în vaccinare de pandemia COVID-19.
Care sunt sursele de informare ale românilor
- medicii de familie;
- medicii specialiști;
- site-urile medicale;
- studii și cărți de specialitate.
Totuși, de remarcat este faptul că un procent considerabil din românii cu vârste de peste 41 de ani preferă să se informeze de la medicii de familie sau de la televizor, în timp românii cu vârste de până în 41 de ani se informează mai degrabă de la medicul specialist sau de pe site-urile medicale.