Prima pagină » Coronavirus » Un nou coronavirus înrudit cu SARS-CoV-2 a fost descoperit de oamenii de știință! Ce spun cercetătorii

Un nou coronavirus înrudit cu SARS-CoV-2 a fost descoperit de oamenii de știință! Ce spun cercetătorii

Un nou coronavirus înrudit cu SARS-CoV-2 a fost descoperit de oamenii de știință! Ce spun cercetătorii

Cercetătorii de la Institutul Pasteur din Cambodgia au descoperit noul virus în doi lilieci-potcoavă depozitați într-un congelator și consideră că este una dintre primele „rude” cunoscute ale virusului SARS-CoV-2 descoperite în afara Chinei.

Descoperirea ar putea ajuta la dezlegarea misterului referitor modul în care SARS-CoV-2 a trecut de la lilieci la oameni, fapt care i-ar putea ajuta pe cercetători să descopere originea pandemiei, potrivit acestora.

„Probabil că SARS-CoV-2 nu a fost un virus nou care a apărut dintr-o dată. Virușii din acest grup existau înainte ca noi să fim conștienți de ei în 2019”, a declarat Tracey Goldstein, director asociat al One Health Institute de la Universitatea din California, care are legături echipa cambodgiană.

Cercetătorii au descoperit două virusuri care par să fie înrudite cu SARS-CoV-2

Cercetătorii au capturat liliecii-potcoavă în Cambodgia în 2010, ca parte a unui proiect de cercetare a virusurilor faunei sălbatice din întreaga lume. Secvența de bază a genomului virusului se pare că este similară cu cea a SARS-CoV-2, fapt care sugerează că cele două virusuri sunt înrudite, relatează Mirror.

Cu toate acestea, momentan nu se știe dacă noul virus ar putea infecta celulele umane.

Între timp, o echipă din Japonia a descoperit un al doilea virus, care pare, de asemenea, că este înrudit cu SARS-CoV-2. Acest virus, numit Rc-o319, a fost descoperit în excremente înghețate de lilieci.

Cele două echipe intenționează acum să efectueze investigații suplimentare asupra noilor viruși pentru a contribui la descoperirea sursei originare a pandemiei care a acaparat întreaga lume.

„Sperăm că unul sau mai mulți dintre aceștia vor fi atât asemănător cu SARS-CoV-2 încât să îl putem considera drept adevăratul strămoș (n.r. al acestuia)”, a declarat Edward Holmes, virolog la Universitatea din Sydney.

Mutațiile suferite de noul coronavirus nu-l fac mai rapid! Descoperirea care schimbă tot ce se știa despre SARS-CoV-2

Noul coronavirus suferă mutații pe măsură ce se răspândeşte pe tot globul, dar niciuna dintre aceste modificări nu îi conferă capacitatea de a se propaga mai rapid. Concluzia trasă de cercetătorii din Marea Britanie schimbă tot ce se știa până acum despre SARS-CoV-2.

Studiul oamenilor de știință britanici se bazează pe un set global de date cu genomuri ale noului coronavirus, informații prelevate de la 46.723 de persoane infectate. Cercetătorii au identificat peste 12.700 de mutaţii ale virusului SARS-CoV-2.

Citește și