Un nou studiu britanic: Omega-3 și vitamina D ar putea reduce riscul infectării cu SARS-CoV-2 / Femeile, mai avantajate
Riscul de infectare cu SARS-CoV-2, virusul care declanșează boala COVID-19, ar putea fi diminuat prin administrarea de multivitamine, probiotice, Omega-3 sau suplimente precum vitamina D.
În studiul realizat de experți de la Imperial College Londa se precizează că riscul infectării cu noul COVID-19 este mai redus datorită suplimentelor menționate mai ales în rândul femeilor.
De asemenea, aceștia mai notează în studiul publicat în British Medical Journal Nutrition Prevention & Health (BMJ) faptul că suplimentele precum vitamina C, zincul sau usturoiul nu au contribuit la o scădere a riscului de infectare cu SARS-CoV-2.
Experții au constatat că încă de la începutul pandemiei COVID-19 s-a pus accentul pe suplimentele alimentare și rolul lor în prevenirea și tratarea COVID-19. Însă, la momentul respetiv, se știa că suplimentele ajută la menținerea unui sistem imuntiar sănătos, însă nu se știa care erau avantajele clare în lupta cu boala care a îngrozit o întreagă planetă.
Riscul de infectare cu SARS-CoV-2, mai mic în rândul femeilor care iau suplimente
Astfel, oamenii de știință au folosit aplicația COVID-19 Symptom Study pentru a le solicita utilizatorilor informații referitoare la suplimentele alimentare pe care le iau. Inițial, în aplicația lansată în Marea Britanie, SUA şi Suedia pe martie 2020, utilizatorilor li se cereau date referitoare la locație, vârstă și factorii de risc. Ulterior, li s-au cerut informaţii actualizate zilnic despre simptome, rezultatele la testele PCR sau asistenţa medicală.
Cercetătorii au analizat date de la 372.720 de utilizatori ai aplicaţiei din Marea Britanie referitoare la utilizarea regulată a suplimentelor dietetice în lunile mai, iunie şi iulie 2020, respectiv primul val al pandemiei. De asemenea, au analizat și datele referitoare la testele PCR pentru COVID-19.
Date colectate de cercetători:
- 175.652 de utilizatori din Marea Britanie au luat în mod regulat suplimente dietetice;
- 197.068 nu au luat suplimente alimentare;
- două treimi din utilizatori erau femei;
- 23.521 de persoane au fost bolnave de COVID-19;
- 349.199 au avut rezultate negative la testele PCR.
Consumul de probiotice, Omega-3, multivitamine sau de vitamina D a fost asociat cu un risc mai scăzut de infectare cu SARS-CoV-2, este concluzia cercetătorilor.
De asemenea, aceștia precizează că în această diminuare a riscului a fost observată mai ales în rândul femeilor, indiferent de vârstă sau de greutate, însă nu a fost la fel de clar şi în cazul bărbaţilor.