Un nou test pentru depistarea COVID-19 poate oferi rezultatul în doar 20 de minute. Cum funcționează acesta
Oamenii de știință din Australia au dezvoltat un test care poate identifica infecția cu noul tip de coronavirus în aproximativ 20 de minute folosind mostre de sânge ale persoanelor testate.
Potrivit acestora, testul reprezintă o premieră mondială, potrivit site-ului agenției de presă Reuters.
Cercetătorii de la Monash University au anunțat că testul dezvoltat de aceștia poate determina dacă o persoană este infectată în prezent sau dacă a fost infectată anterior.
„Testul poate fi utilizat pe termen scurt, printre altele, în identificarea rapidă a cazurilor și a stării de sănătate a persoanelor cu care au intrat în contact pacienții pentru limitarea răspândirii virusului, în timp ce screeningul populației pentru a determina extinderea infectărilor la nivel comunitar este o nevoie pe termen lung”, spun oamenii de știință în cadrul unui articol publicat vineri în revista ACS Sensors.
Noul test utilizează 25 de microlitri de plasmă din sângele persoanei testate și detectează anumite semne de aglutinare sau de aglomerare a celulelor roșii provocată de noul tip de coronavirus.
Cercetătorii spun că noul test poate detecta și infectările anterioare
În timp ce testele actuale sunt folosite pentru a identifica persoanele infectate cu coronavirus, noul test poate determina și dacă o persoană a fost infectată recent, chiar și după vindecare, spun oamenii de știință australieni.
Sute de persoane pot fi testate prin această metodă în fiecare oră, mai spun cercetătorii, care speră ca testul să poată fi folosit și pentru detectarea anticorpilor care apar ca răspuns la vaccinare, pentru a-i putea ajuta pe oamenii de știință care încearcă să dezvolte un vaccin.
Specialiștii australieni au anunțat că au solicitat sprijin din partea Guvernului și a companiilor private pentru a putea să producă testul la scară mare.
COVID-19, boala produsă de noul tip de coronavirus, a infectat aproape 14 milioane de persoane și a dus la moartea a aproape 600.000 de oameni la nivel mondial. Australia a înregistrat peste 11.000 de cazuri și 116 decese cauzate de această boală.