Un nou tratament pentru pacienții Covid-19. Medic: „Cel mai mare câștig este scăderea riscului de mortalitate”
Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara folosesc un nou tratament pentru bolnavii cu plămânii afectaţi de infecţia cu virusul SARS-CoV-2. Terapia presupune un sistem cu flux mare de oxigen, care presupune astfel o scădere a numărului internaţilor care pot ajunge în secţiile de ATI.
Un nou tratament pentru pacienții Covid-19, introdus la ”Victor Babeș” din Timișoara
Noua terapie folosește sistemele de oxigen cu flux mare HFNC (high flow nasal canula) și ajută pacienții cu forme moderate si severe de infecție cu noul coronavirus. Aparatul, care este portabil, asigură primirea de către pacient a unui debit de oxigen umidificat si încălzit ce poate ajunge până la 60 de litri/min. Prin comparație, debitul de oxigen asigurat de instalațiile care se folosesc în spitale este de pana la 15 litri/min, potrivit ziarul local TION.
„Folosim aceste aparate la pacienții cu probleme respiratorii grave. Prin utilizarea lor, reușim să reducem ceea ce numim spațiul mort pulmonar. Practic, prin aplicarea acestui tratament, prin folosirea aparatului HFNC, este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care îl primește bolnavul este încălzit, este adus la temperatura corpului uman și este umidificat. Trebuie spus că, inclusiv tubul de transport este încălzit pentru a preveni răcirea aerului și condensarea vaporilor de apă. Această umidificare a aerului este foarte importantă întrucât, dacă nu ar avea loc, procedura ar face mai mult rău decât bine. Cel mai mare câștig este scăderea riscului de mortalitate prin folosirea acestui aparat. Mai mult, datorită canulei, este mai confortabil și mai bine tolerat decât sistemele de ventilație non-invaziva cu mască”, explică Monica Marc, medic primar pneumolog la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.
Avertismentul unui renumit pneumolog, manager al Spitalului ”Victor Babeș”
Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, unul dintre cele mai importante spitale COVID din țară, spune că purtarea măștii de protecție ține în primul rând de cei șapte ani de acasă. Medicul pneumolog precizează că o mască chirurgicală trebuie schimbată la un interval de 5-6 ore. Cât privește măștile de bumbac, specialistul trage un semnal de alarmă: „Sunt periculoase.Masca din bumbac e o țesătură prin care trec acești germeni”.
„Lumea trebuie să înțeleagă că purtarea măștii de protecție ține de civilizație, de cei șapte ani de acasă. Uitați-vă la populația asiatică. E de ajuns ca unul să aibă câteva simptome și toți cei din jurul lui își pun mască. Noi ce le cerem oamenilor prin purtarea acestor măști, este să-și protejeze viața lor și a celor din jur”, a declarat medicul Cristian Oancea pentru GÂNDUL.RO.
Sursă foto: Spitalul Victor Babeș Timișoara