Un oficial belgian a dezvăluit, din greșeală, cât plătește Uniunea Europeană pentru o doză de vaccin împotriva COVID-19
Un oficial belgian a dezvăluit, din greșeală, cât plătește Uniunea Europeană pentru o doză din vaccinul împotriva COVID-19.
Eva de Bleeker, secretar de Stat în Guvernul belgian, a postat pe contul său de Twitter lista de prețuri, după cum informează Aleph News.
Astfel, potrivit datelor publicate de către aceasta, cel mai ieftin vaccin este cel produs de AstraZeneca, iar cel mai scump este cel produs de Moderna.
Serul Pfizer, care a fost deja aprobat în Statele Unite și Marea Britanie, are un preț de 12 euro per doză
Eva de Bleeker a șters imediat postarea de pe Twitter și a atribuit eroarea echipei sale de comunicare. Greșeala este, însă, una destul de serioasă, în contextul în care Comisia Europeană anunțase anterior că prețurile pentru vaccinuri sunt confidențiale.
De altfel, Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat că dezvăluirea unor astfel de informații ar putea pune în pericol negocierile în desfășurare cu alte companii din domeniu.
„Dezvăluirea oricărei informații confidențiale în acest moment ar putea submina negocierile în desfășurare cu alte companii. Nu putem decide unilateral să dezvăluim informații confidențiale, precum informațiile legate de preț”, a declarat Schinas.
Prețul vaccinului pentru un cetățean european poate ajunge și la 30 de euro
Astfel, dat fiind faptul că pentru fiecare persoană sunt necesare două doze de vaccin, imunizarea fiecărui european ar urma să coste între 3,6 și 30 de euro.
Prețul va fi același și în cazul României, dat fiind faptul că dozele de vaccin sunt cumpărate la comun la nivelul Uniunii Europene.
Recent, compania americană Pfizer a anunțat că potențialul vaccin produs în colaborare cu firma germană BioNTech are o eficacitate de peste 90%, în timp ce companiile farmaceutice din întreaga lume se luptă să găsească modalități de prevenire a răspândirii virusului, care a fost contractat peste 54,4 milioane de oameni și a ucis peste 1,3 milioane de persoane, conform datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.
Ulterior, compania Moderna a anunțat și ea că vaccinul său împotriva COVID-19 are o eficiență de aproape 95% și ar fi mai ușor de depozitat și de distribuit decât cel al Pfizer deoarece rămâne stabil la o temperatură de minus 20 de grade Celsius. Vaccinul produs de Pfizer are nevoie de o temperatură de minus 75 de grade pentru a fi depozitat.
Între timp, potrivit datelor preliminare din studiile de fază 3, potențialul vaccin împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitătea Oxford împreună cu compania farmaceutică AstraZeneca are o eficacitate de 70,4%.