Pfizer și BioNTech au anunțat luni că vaccinul împotriva coronavirusului are o eficiență de peste 90% în prevenirea COVID-19 în rândul celor nu contractaseră virusul anterior participării la studiu. Reprezentanții celor două companii susțin că este „o zi minunată pentru știință și umanitate”.
„Cred că putem vedea lumina de la capătul tunelului”, a declarat președintele și directorul executiv al Pfizer, dr. Albert Bourla, potrivit cnbc.ro.
Anunțul vine în contextul în care producătorii de medicamente și centrele de cercetare se luptă să livreze un vaccin sigur și eficient pentru a pune capăt pandemiei de coronavirus.
Oamenii de știință speră la un vaccin împotriva coronavirusului care are o eficacitate de cel puțin 75%, în timp ce consilierul de la Casa Albă dr. Anthony Fauci a declarat că unul care este eficient în proporție de 50% sau 60% ar fi acceptabil.
Rezultatele din cea de-a treia fază a studiilor clinice s-au bazat pe prima analiză intermediară asupra eficacității efectuate de un comitet extern și independent care a monitorizat datele. Grupul independent de experți supraveghează studiile clinice din SUA pentru a asigura siguranța participanților.
Cele două companii au anunțat că vaccinul are o eficacitate de peste 90%, la 7 zile după ce persoana primește și a doua doză din vaccin. Ceea ce Îîseamnă că protecția împotriva COVID-19 se realizează la 28 de zile după vaccinarea inițială, care constă într-un program cu două doze.
Procentul final al eficacității vaccinului poate varia, totuși, deoarece datele de siguranță și date suplimentare continuă sunt colectate în continuare.
„Primul set de rezultate din studiul nostru pe vaccinul COVID-19, aflat în faza a treia, oferă dovada inițială a capacității vaccinului nostru de a preveni COVID-19”, a declarat Bourla într-un comunicat.
„Atingem această etapă critică în programul nostru de dezvoltare a vaccinurilor într-un moment în care lumea are cea mai mare nevoie de aceasta, ratele de infecție stabilind noi recorduri, spitalele care se apropie de supracapacitate și economiile care se luptă să se redeschidă”, a continuat Bourla.
„Cu nouățile de astăzi, suntem cu un pas semnificativ mai aproape de a oferi oamenilor din întreaga lume o descoperire atât de necesară pentru a contribui încheierea acestei crize globale de sănătate. Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim în următoarele săptămâni date suplimentare privind eficacitate și siguranță”, a mai declarat specialistul.
Pe baza proiecțiilor actuale, Pfizer și BioNTech se așteaptă să producă până la 50 de milioane de doze de vaccin în 2020 și până la 1,3 miliarde de doze în 2021.