Prima pagină » Coronavirus » Un studiu israelian confirmă că vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficiență de 94%

Un studiu israelian confirmă că vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficiență de 94%

Un studiu israelian confirmă că vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficiență de 94%
Un studiu israelian confirmă că vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficiență de 94%. Sursa foto: Shutterstock

Vaccinul produs de Pfizer-BioNTech are o eficacitate de 94% împotriva cazurilor simptomatice de COVID-19, arată un studiu de amploare realizat în Israel și publicat miercuri.

Acesta confirmă datele furnizate de studiile clinice ale producătorilor, dar și rolul crucual al campaniilor de vaccinare în lupta împotriva pandemiei, informează site-ul agenției Agerpres, care citează AFP.

„Este vorba despre prima dovadă validată de oameni de ştiinţă pentru eficacitatea unui vaccin în condiţiile din lumea reală”, a declarat Ben Reis, unul dintre coautorii acestui studiu, care a fost publicat miercuri în New England Journal of Medicine.

Până acum, eficacitatea unui vaccin a fost dovedită prin studii clinice realizate pe mii de persoane, dar nu în condiţii reale, care implică o mai mare varietate de persoane şi comportamente, dar şi provocări logistice precum menţinerea serurilor la temperaturi scăzute.

Peste un milion de persoane au fost monitorizate în cadrul acestui studiu

Studiul israelian a fost realizat pe baza datelor obținute de la 1,2 milioane de persoane, care au fost monitorizate de Clalit Health Services, una dintre cele mai mari organizații de sănătate din Israel. Subiecții au fost monitorizați între 20 decembrie 2020 și 1 februarie 2021.

În această perioadă, varianta britanică a SARS-CoV-2 circula deja în Israel, astfel că aceste rezultate devin încă și mai interesante.

Aproape 600.000 de persoane care au fost vaccinate au fost „asociate” foarte riguros cu alte 600.000 de persoane care nu au primit serul împotriva COVID-19 și care prezentau caracteristici asemănătoare prin prisma unor factori precum vârsta, sexul sau comorbiditățile.

Astfel, în urma analizării celor două grupuri, autorii au ajuns la concluzia că vaccinarea a redus cu 94% numărul de cazuri simptomatice de COVID-19, cu 92% numărul de cazuri grave de boală și cu 87% numărul de spitalizări.

Procentele se referă la protecția obținută la cel puțin șapte zile după administrarea rapelului.

Vaccinul începe să protejeze deja după prima doză

„Un efect protector destul de consecvent a fost observat chiar şi înainte de a doua doză”, a precizat Noam Barda, unul dintre cei doi autori principali ai studiului.

Acesta spune că, în urma studiului, s-a ajuns la concluzia că vaccinul are o eficacitate de 57% pentru cazurile de COVID-19 cu simptome şi de 62% pentru cazurile grave după prima doză.

Totodată, vaccinul ar avea după prima doză o eficacitate de 72% în prevenirea deceselor provocate de COVID-19.

Eficacitatea a fost relativ constantă pentru toate grupele de vârstă, „inclusiv pentru persoanele cu vârste de peste 70 de ani”, a precizat Ben Reis. În schimb, „avem indicii care ne arată că pentru persoanele care au multe boli (anterioare, n. red.), vaccinul funcţionează având o eficienţă uşor mai scăzută”.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele