Una dintre principalele cauze care provoacă decesul în rândul tinerilor bolnavi de COVID-19, dar care nu au comorbidități, este furtuna antiinflamatorie. Expertul în sănătate publică Ioana Stăncel explică cum se ajunge la această cauză.
Expertul susținte că formele de manifestare ale COVID-19 sunt paradoxale și neprevăzute, iar în prezent sunt creșteri foarte mari ale acestui tip de manifestări din cauza transmiterii comunitare, potrivit Digi24.
„Formele de manifestare clinică sunt paradoxale și neprevăzute, nu știm la ce să ne așteptăm. La tineri, reacția imunitară este mai gravă, mai rapidă și cu o furtună de factori de limitare a inflamației, ceea ce produce efecte secundare mult mai grave și afectează alte sisteme funcționale generale. Furtuna aceasta de factori care reduce inflamația este elementul care generează cauzele foarte grave apărute la tineri. Chiar dacă tinerii nu au alte boli, formele grave sunt generate de aceste forme de răspuns reactiv foarte mare al organismului la factorii inflamatori. Furtuna antiinflamatorie, ca reacție pe care o dezvoltă pacienții tineri, duce la alte simptome care ajung la deces chiar dacă tinerii respectivi nu au comorbidități. Se moare și de Covid-19”, a explicat expertul în sănătate publică.
Vârsta pacienţilor cu forme grave de Covid a scăzut în ultimele luni și tot mai multe persoane de 35-40 de ani ajung la spital cu forme grave ale bolii. Medicul Radu Ţincu de la Spitalul Floreasca avertizează că formele severe la tineri sunt determinate de o furtună de molecule inflamatorii.
Medicul Radu Ţincu de la Spitalul Floreasca afirmă că perioada concediilor, reluarea serviciului, dar şi începutul anului şcolar sunt factori care au favorizat infectarea celor tineri, activi. O parte din ei au chiar o predispoziţie genetică spre a face forme mai grave.
„Din păcate, la tineri, formele severe sunt determinate de o furtună de molecule inflamatorii. Se pare că această furtună de citokine proinflamatorii este condiţionată de genetica ficăruia dintre noi, astfel încât nu se poate previziona care persoane vor dezvolta o formă fulminantă de COVID 19 şi care nu”, a precizat dr. Radu Ţincu, medic specialist ATI -Toxicologie de la Spitalul Floreasca.