Prima pagină » Coronavirus » Ungaria anunță că nu va mai folosi vaccinul rusesc anti-COVID-19. Care este motivul

Ungaria anunță că nu va mai folosi vaccinul rusesc anti-COVID-19. Care este motivul

Ungaria anunță că nu va mai folosi vaccinul rusesc anti-COVID-19. Care este motivul

Ungaria va cumpăra vaccinuri fie prin intermediul mecanismului de achiziție al Uniunii Europene, fie direct din China, deoarece Rusia nu are o capacitate suficientă de fabricare, a susținut joi, 31 decembrie, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Ungaria a participat la eforturile de testare ale Rusiei și a fost prima țară care a primit primele loturi mici de vaccin Sputnik-V din Rusia, ser care a stârnit îngrijorările Uniunii Europene, raportează Reuters.

„Rusia are o capacitate de producție inadecvată”, a declarat Gergely Gulyasîntr-un interviu, potrivit ATV.

Acesta a adăugat faptul că Ungaria a fost fericită să participe la studiile din Rusia, dar achiziționarea pe scară largă a vaccinurilor ar trebui să fie „parte a procesului UE sau din China”.

Ungaria renunță la vaccinul Sputnik-V: „Rusia are o capacitate de producție inadecvată”

Observațiile sale sunt primul indiciu clar că vaccinurile rusești nu vor fi utilizate în vaccinările în masă din Ungaria.

Premierul maghiar Viktor Orban a fost criticat în timpul guvernării sale de zece ani pentru crearea legăturilor cu liderul rus Vladimir Putin, inclusiv proiecte comune masive, cum ar fi o nouă centrală nucleară.

Orban a declarat că Ungaria nu va exclude nicio cale de a asigura orice vaccin iar Budapesta a trimis echipe de experți în Rusia pentru a supraveghea producția. De asemenea, a fost de acord să participe la procesele de testare ale Rusiei.

Guvernul său nu s-a angajat să supună pentru aprobare Agenției Europene pentru Medicamente vaccinurile pe care le folosește și a declarat în repetate rânduri că își va folosi proprii experți pentru testare și aprobare, care este o opțiune temporară pentru statele membre ale UE aflate într-o situație de urgență.

La fel ca și în alte țări europene, Ungaria a susținut, de asemenea, legături cu China, ca parte a strategiei sale de „deschidere estică”.

Și regiunea transnistreană a primit un lot din vaccinul rusesc Sputnik-V. Anunțul a fost făcut de liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit acestuia, subiectul vaccinării a fost dezbătut cu șeful adjunct al administrației prezidențiale de la Kremlin, Dmitri Kozak, în cadrul unei vizite la Moscova.

Citește și