Ungaria a devenit prima țară a Uniunii Europene care a aprobat vaccinul rusesc împotriva coronavirusului Sputnik V, au anunțat joi, 21 ianuarie 2021, oficiali guvernamentali.
Institutul Național de Farmacie și Nutriție din Budapesta a eliberat licențe temporare pentru vaccin, precum și un alt vaccin dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford din Marea Britanie.
Rusia a anunțat lansarea vaccinului Sputnik V vara trecută și îl distribuie de câteva săptămâni. Alte națiuni, inclusiv Belarus și Argentina, au folosit, de asemenea, vaccinul, dar Ungaria este prima națiune a UE care l-a aprobat pentru utilizare, informează upi.com.
Budapesta încă negociază un acord pentru cumpărarea mai multor stocuri de vaccin Sputnik V, iar noua licență este valabilă timp de șase luni, au anunțat oficialii.
„Guvernul a dorit să achiziționeze doar astfel de vaccinuri care fuseseră deja administrate la milioane de oameni și – în mod firesc – numai vaccinurile care au fost verificate oficial și autorizate drept sigure și eficiente pot fi utilizate pentru inoculare în Ungaria”, a precizat institutul a spus într-un comunicat.
Vaccinul AstraZeneca-Oxford, care a fost aprobat pentru utilizare în Marea Britanie, trebuie să primească în continuare autorizație de introducere pe piață de la UE înainte de a putea fi distribuit în Ungaria.
„De îndată ce UE începe transporturile, nu va exista nici un obstacol în calea vaccinării în masă în Ungaria”, a scris joi, pe Twitter, purtătorul de cuvânt al guvernului Zoltan Kovacs.
Autoritățile mediatice ale UE au declarat că intenționează să ia o decizie cu privire la vaccin pe 29 ianuarie.
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a primit o cerere de autorizare condiționată de introducere pe piață (CMA) pentru un vaccin COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford.
Evaluarea vaccinului, cunoscut sub numele de „COVID-19 Vaccine AstraZeneca”, va continua într-un ritm accelerat. Un aviz cu privire la autorizația de introducere pe piață ar putea fi emis până pe 29 ianuarie în cadrul reuniunii comitetului științific EMA pentru medicamente pentru om (CHMP), cu condiția ca datele transmise cu privire la calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului să fie suficient de complete și că orice informații necesare pentru finalizarea evaluării sunt transmise cu promptitudine.
Astfel, în urma acestei solicitări, Agenția Europeană a Medicamentului ar putea lua o decizie privitoare la vaccin la finalul acestei luni, anunțase recent șefa EMA.