Unii pacienți COVID-19 dezvoltă anticorpi care le atacă sistemul imunitar. Ce efecte produce acest lucru
Pe măsură ce pandemia persistă, mai multe informații despre virusul SARS-CoV-2 și efectele sale sunt descoperite în laboratoarele din întreaga lume. O echipă de cercetători de la Universitatea Yale a descoperit că pacienții COVID-19 prezintă cantități crescute de autoanticorpi, anticorpi care pot ataca țesuturile și celulele umane.
În cadrul studiului, efectuat pe 194 de persoane infectate cu virusul, a fost folosit un nou instrument de screening pentru a determina proteinele care au fost afectate de autoanticorpi.
Oamenii de știință au descoperit că mai mulți autoanticorpi care vizează celulele legate de imunitate erau prezenți la persoanele cu COVID-19 comparativ cu persoanele neinfectate. Deoarece acești autoanticorpi interferează și atacă celulele implicate în răspunsul imun, acest lucru poate determina, în cazul persoanelor bolnave de noul coronavirus, un număr mai mic de celule imune decât în cazul persoanelor care nu sunt bolnave de COVID-19. Acest lucru poate duce la creșterea perioadei de recuperare deoarece sistemul lor imunitar este mai puțin capabil să elimine eficient virusul din organism.
Perioada de recuperare post-COVID-19, mai mare la persoanele cu autoanticorpi
COVID-19 se manifestă cu un spectru larg de fenotipuri clinice care se caracterizează prin răspunsuri imune exagerate și direcționate greșit ale gazdei. Deși activarea imună patologică înnăscută este bine documentată în cazul unei forme severă de boală, efectul autoanticorpilor asupra progresiei bolii este mai puțin bine definit.
Oamenii de știință au folosit tehnică de descoperire a autoanticorpului de mare viteză cunoscută sub numele de profilare rapidă a antigenului extracelular pentru a examina 194 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, din care 172 de pacienți COVID-19 și 22 de lucrători medicali cu o formă ușoară de boală sau infecție asimptomatică, pentru autoanticorpi împotriva a 2.770 de proteine extracelulare și secretate.
S-a constatat că pacienții COVID-19 prezintă creșteri ale reactivității autoanticorpilor în comparație cu indivizii neinfectați și prezintă o prevalență ridicată a autoanticorpilor împotriva proteinelor imunomodulatoare (inclusiv citokine, chemokine, componente complementare și proteine de suprafață celulară). Acești autoanticorpi perturbă funcția imună și afectează controlul virologic prin inhibarea semnalizării imunoreceptorilor și prin modificarea compoziției celulelor imune periferice.
Studiul a arătat, de asemenea, că șoarecii injectați cu autoanticorpi au fost mai susceptibili la infecția COVID-19 și acest efect poate apărea la oamenii care au deja acești anticorpi.
Cu toate acestea, oamenii de știință atrag atenția că trebuie efectuate mai multe cercetări referitoare la acest aspect.