UNITATE. Dacian Cioloș: „Statele membre UE trebuie să joace european, nu individual”
Lideul PLUS, Dacian Cioloș, precizează că Uniunea Europeană trebuie să fie mai prezentă în problema pandemiei. Acesta mai spune că din aprilie, comisiile Parlamentului European se vor reuni virtual.
„Am încheiat acum o videoconferință cu președintele Parlamentului European și cu ceilalți lideri de grupuri politice. Am luat câteva decizii vizavi de modul în care Parlamentul European își menține operaționalitatea chiar și în aceste condiții vitrege și acționează pentru a ajuta cetățenii din statele membre.
Parlamentul European are acum rolul-cheie cu care a fost investit, acela de a determina statele membre să joace european și nu individual, prin repliere”, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.
Potrivit liderului PLUS, ce s-a întâmplat în ultimele zile și săptămâni arată că statele nu pot renunța la coordonarea europeană și să se replieze pe decizii strict naționale „pentru că nimeni nu poate lupta singur în această criză”.
„În lumea de azi, numai cooperarea și încrederea între parteneri îl pot ajuta pe fiecare să depășească cu bine aceste încercări.
Uniunea Europeană trebuie deci să devină mai prezentă și mai eficientă.
Acest virus nu are frontiere, deci nici măsurile nu vor fi eficiente dacă nu există o acțiune concertată. De aceea, am decis că vom organiza o sesiune plenară extraordinară săptămâna viitoare pentru a aproba măsurile de urgență propuse de Comisia Europeană, atât pentru a sprijini sistemele sanitare, dar și pentru a pune în aplicare primul pachet de măsuri de sprijin pentru sectorul economic.
Comisiile parlamentare și grupurile politice se vor reuni virtual, începând din aprilie, folosind un sistem de videoconferință al Parlamentului care permite și utilizarea interpretării simultane.
Cioloș a prezentant și câteva decizii luate de Comisia Europeană:
creșterea producției de ventilatoare și a echipamentelor de protecție, sprijin pentru a găsi un vaccin și medicamente, ajutor pentru doctori și cadre medicale, mecanism pentru controlul exportului de echipamente.