Ursula von der Leyen respinge criticile la adresa strategiei europene de vaccinare
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a respins din nou criticile aduse Uniunii Europene, potrivit cărora contractele pentru aprovizionarea cu vaccinuri împotriva COVID-19 ar fi fost semnate prea târziu.
Ea a explicat, în cadrul unui articol publicat sâmbătă în Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung și citat de site-ul agenției Agerpres, că dificultățile întâmpinate în aprovizionarea cu vaccinuri în Europa sunt legate de faptul că se înregistrează „o penurie mondială de componente importante pentru fabricarea vaccinurilor”.
„Dacă am fi conştientizat atunci riscurile legate de lansarea unei producţii de masă, am fi temperat aşteptările legate de o vaccinare rapidă”, notează şefa CE.
Comisia Europeană, criticată pentru ritmul prea lent al campaniei de vaccinare
Remarcile președintelui Comisiei Europene vin pe fondul criticilor din întreaga Uniune privind ritmul prea lent al campaniei de vaccinare, în condițiile în care cetățenii europeni par deja epuizați după lunile de restricții pentru limitarea răspândirii virusului.
Guvernul german este vizat de astfel de critici din partea social-democraților germani, parteneri de guvernare.
Ursula von der Leyen a reiterat pe de altă parte în ziarul german faptul că UE va avea cu siguranţă de înfruntat noi probleme din cauza apariţiei de mutaţii ale noului coronavirus.
„Ne facem griji în privinţa acestor mutaţii”, a avertizat ea, cu toate că „din fericire” toate indiciile arată deocamdată că „vaccinurile noastre sunt la fel de eficace şi împotriva acestor variante”.
Von der Leyen: Deja se lucrează la noi vaccinuri
Președintele Comisiei Europene a mai adăugat că este important ca UE să se pregătească de pe acum pentru un eventual scenariu în care actualele vaccinuri nu vor mai fi eficiente.
„Trebuie să ne pregătim de pe acum pentru un scenariu în care virusul nu va mai putea fi distrus în măsură suficientă cu vaccinurile actuale”, a spus ea.
Von der Leyen a adăugat că autoritățile europene lucrează „neîntârziat” împreună cu companiile din domeniul farmaceutic la „dezvoltarea, autorizarea şi producerea de vaccinuri împotriva viitoarelor variante”.