Vaccinarea la rapel cu o doză de la un alt producător nu este recomandată. Explicația lui Valeriu Gheorghiță

Publicat: 29 04. 2021, 11:25
Vaccinarea la rapel cu o doză de la un alt producător nu este recomandată. Explicația lui Valeriu Gheorghiță

OMS nu recomandă administrarea unui vaccin diferit la rapel față de prima doză. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a declarat că susține această variantă.

Valeriu Gheorghiță a explicat, în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”, de ce unele state au făcut deja acest lucru în cazul persoanelor vaccinate la prima doză cu serul de la Astrazeneca.

„Rapelul se va administra cu un vaccin pe bază de ARN mesager, nu cu adeno-virus“.

„În Franța, de pildă, s-a impus acestă limitare de vârstă, adică persoanele până la 55 de ani nu se recomandă vaccinarea cu serul de la Astrazeneca… Ați văzut că OMS a venit și a spus că nu se recomandă combinarea vaccinurilor cu tehnologie diferită“, a explicat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

OMS nu recomandă un alt tip de vaccin anti-Covid la rapel, diferit de serul folosit la prima doză.

„Nu există date adecvate pentru a spune dacă se poate acest lucru. Schimbarea vaccinurilor nu este un lucru pe care specialiștii îl pot recomanda în acest stadiu”, a anunțat, Margaret Harris, o purtătoare de cuvânt a OMS, într-o conferință de presă susținută la Geneva.

Românii pot schimba centrul unde fac rapelul anti-Covid, direct din platforma pentru vaccinare

Românii pot schimba centrul unde fac rapelul, începând de miercuri, 28 aprilie, direct din platforma pentru vaccinare. Centrele sunt afișate în funcție de vaccinul administrat.

Astfel, potrivit Ro Vaccinare, de miercuri seara, platforma informatică dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a fost optimizată, fiind posibilă schimbarea centrului de vaccinare pentru efectuarea rapelului.

De asemenea, platforma permite afișarea centrelor în funcție de vaccinul administrat. Românii trebuie să știe că se pot programa și reprograma, în continuare, pe site-ul programare.vaccinare-covid.gov.ro.

Specialiștii OMS anunțaseră încă din februarie că nu pot recomanda schimbarea vaccinului

Harris a adăugat că aceasta este poziția oficială a Grupului Strategic Consultativ al Experților OMS (SAGE) cu privire la vaccinare, poziție adoptată în februarie, atunci când au fost publicate recomandările cu privire la vaccinul AstraZeneca. De altfel, recomandările referitoare la acest ser au fost publicate înaintea apariției unor informații referitoare la efectele secundare ale vaccinului produs de această companie.

SAGE a îndemnat atunci să se efectueze cercetări specifice cu privire la schimbarea vaccinurilor împotriva covid-19, subliniază Margaret Harris.

Înalta Autoritate Franceză pentru Sănătate (HAS) a anunțat că francezii în vârstă de până la 55 de ani care au fost vaccinați cu o primă doză de ser AstraZeneca să primească rapelul cu vaccinul Pfizer-BioNTech sau cu Moderna.

Decizia a fost luată în contextul în care HAS a suspendat vaccinarea persoanelor de până în 55 de ani cu AstraZeneca pe 19 martie, ca urmare a apariției informațiilor referitoare la trombozele rezultate în urma vaccinării cu acest ser.