Vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca are o eficacitate mult mai mare decât cea anunțată inițial. Ce a arătat un studiu realizat în Scoția
În Scoția, a fost realizat un studiu asupra unei populații vaccinate de peste 1,2 milioane de persoane, care a luat în calcul efectele serului de la AstraZeneca și care schimbă total informațiile despre el.
Astfel, rezultatele studiului arată o eficacitate de 70% până la 90%, mult mai mare decât cea vehiculată inițial, în funcție de vârstă, potrivit Antena 3.
Conform sursei citate, noile date arată că eficiența vaccinului AstraZeneca pe grupe de vârstă este următoarea:
- grupa 18 – 64 ani, 85%;
- grupa 65 – 79 ani, 79%;
- grupa peste 80 de ani, 81%.
Rezultatele au fost înregistrate la 28 de zile de la administrarea primei doze.
Eficiența generală în funcție de numărul de zile de la administrare arată astfel:
- după 7 – 13 zile, 70%;
- după 14 – 20 zile, 74%;
- după 21 – 27 zile, 84%;
- după 28 – 34 de zile, 94%.
Eficiența este cea măsurată după administrarea primei doze, iar rapelul în cazul serului AstraZeneca se face la 8 săptămâni.
Mai mult, studiul scoțian a mai arătat faptul că, în urma administrării primei doze de vaccin spitalizările pacienților cu forme grave ale infecției cu COVID-19 au scăzut foarte mult!
Ce arătau datele despre acest vaccin, înainte de studiul din Scoția
Înainte de acest studiu, agențiile medicamentului din Franța și Germania nu recomandau administrarea vaccinului AstraZeneca la pesoane cu vârste peste 65, din cauza eficienței scăzute, conform datelor disponibile la acel moment.
În țara noastră, vaccinul de la AstraZeneca se administrează persoanelor cu vârste între 18 și 55 de ani. Cel puțin, deocamdată…
Valeriu Gheorghiță spune că românii care au suferit reacții adverse grave la vaccin nu vor primi compensații, dacă s-au recuperat
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a spus – marți – că românii care au suferit reacțiile adverse grave la vaccin nu vor primi compensații.
În ceea ce privește un mecanism de compensație, atâta timp cât evoluția pacientei este foarte bună, cu recuperare completă, nu cred că se pune cazul de acest gen de măsură”, a spus el.
Bulgaria schimbă strategia de vaccinare anti-Covid, din cauza lipsei de interes a populației
Lipsa de interes, în rândul unei mari părţi a populaţiei bulgare, pentru vaccinarea anti-COVID-19 a determinat Guvernul de la Sofia să renunţe la strategia de imunizarea în etape şi să ofere vaccinul oricui doreşte să îl facă, relatează Agerpres. Această decizie a dus la o creştere semnificativă a numărului persoanelor imunizate.
După ce premierul bulgar Boiko Borisov a dispus, vineri, ca centrele de vaccinare să fie deschise pentru toată lumea, aproximativ 33.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele trei zile, faţă de 90.000 în cele şapte săptămâni anterioare.
Astfel, Bulgaria a ajuns acum la un procent de circa 1,7% din populaţie vaccinată, dar care e cel mai mic din Europa.
Bulgaria a comandat mai multe vaccinuri de la AstraZeneca
Cea mai mare cantitate de vaccin comandată de guvernul bulgar este din cel produs de AstraZeneca, 4,5 milioane de doze, faţă de 3 milioane de doze Pfizer/BioNTech şi 460.000 Moderna.