Vaccinul anti-Covid dezvoltat la Oxford le-a fost administrat, joi, altor cinci voluntari din Pune, India, în faza a treia de testare, informează India Today. Trei voluntari au fost vaccinați la Spitalul Bharti Vidyapeeth din Pune și alți doi la Centrul de Cercetare KEM de la Vadu, aflat la 30 de kilometri de oraș.
„Joi după-amiază, încă trei voluntari – două femei și un bărbat – au primit vaccinul după ce testele RT-PCR pentru Covid-19 și cel de anticopri le-au ieșit negative”, a declarat medicul Sunita Palkar, de la Spitalul Bharti Vidyapeeth, potrivit India Today.
Cinci voluntari au fost testați negativ pentru coronavirus miercuri, la Spitalul KEM din Vadu, însă doar doi au fost injectați cu antidotul pentru Covid-19.
Miercuri, altor doi voluntari, în vârstă de 32 și 48 de ani, le-a fost administrat vaccinul la Spitalul Medical Bharti Vidyapeeth. Parametrii de sănătate ai acestora sunt normali, a mai spus directorul adjunct al unității medicale, dr. Jitendra Oswal
Nu au dureri, febră, reacții secundare
„De ieri (joi), echipa noastră medicală este în legătură cu cei doi voluntari și amândoi sunt bine. Nu au dureri, febră, reacții secundară la injecție sau vreo boală sistemică post-vaccinare. Li s-au dat toate numerele de urgență necesare (pentru a contacta în caz de nevoie), iar echipa noastră medicală va continua să îi verifice”, a spus el.
Creatorul vaccinului românesc anti-COVID
Virusul Sars-CoV2 a suferit mutații importante potrivit unui articol din prestigioasa revistă științifică Cell. Profesorul Virgil Păunescu, creatorul vaccinului românesc anti-COVID, explică pentru cititorii Gândul.ro ce reprezintă noua mutație G-614 și care sunt consecințele ei: „Rezultatele nu sunt definitive, însă până în prezent arată că virusul acesta nou mutat, G-614 are afinitate mai mare, adică este mai infecțios”. Cât privește tratamentul, Virgil Păunescu spune că nu există un tratament pentru virusul COVID-19, ci doar pentru complicațiile pe care acest virus le aduce. Soluția rămânând vaccinul.
Soluția este un vaccin
Profesorul Păunescu precizează că soluția împotriva virusului COVID-19 este un vaccin, tratament există numai pentru cazurile care au complicații.
„Vaccinurile sunt foarte multe și sunt în curs de dezvoltare. Dar tratament pentru virus nu există. Există în schimbă tratament pentru complicații. Oamenii nu mor din cauza infecției cu virusul, ci din cauza complicațiilor care apar. Pentru complicații există tratament: antiinflamatoare, dexametazonă. Însă trebuie aplicate cât mai repede. De altfel, plasma imună este foarte bună. Din păcate ea este bună dacă se aplică de la început, atunci când pacientul pozitiv începe să dezvolte cea mai mică complicație. Noi nu am renunțat la producerea unui vaccin împreună cu Cantacuzino. Însă, din lipsa de fonduri ne mișcăm încet. Și mă refer la o sumă de cinci milioane de Euro care ar fi necesară pentru a ajunge în stadiul II. Neavând banii ăștia ne mișcăm încet. Nu renunțăm, iar lucrul acesta se va vedea. Este cea mai bună metodă de vaccinare pe plan mondial”, mai spun profesorul Păunescu.