Vaccinul anti-COVID ne poate modifica ADN-ul? Explicațiile specialiștilor

Publicat: 17 01. 2021, 12:57
Vaccinul anti-COVID ne poate schimba ADN-ul? Explicațiile specialiștilor Sursa foto: Shutterstock

Vaccinurile pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19 dezvoltate de companiile Pfizer-BioNTech și Moderna nu conțin substanțe care au capacitatea de a modifica ADN-ul, este răspunsul Ministerului Sănătății.

Ce este ARN-ul mesager

ARN-ul mesager din vaccin este o copie a unei mici părți din ARN-ul virusului SARS-CoV-2. Această moleculă are rolul de a oferi celulelor noastre instrucțiunile necesare pentru a produce proteina Spike, proteină la care sistemul imun va reacționa prin producerea de anticorpi specifici. ARN-ul mesager este o moleculă neinfecțioasă, care nu se poate integra în ADN-ul uman și care este repede înlăturată odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike, explică reprezentați ai Ministerului Sănătății într-o postare pe Facebook, citând o publicație de specialitate.

Pentru următoarele 20 de zile de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în cea de-a doua etapă a campaniei, s-au făcut 305.562 programări din cele 364.800 sloturi disponibile. În Capitală, s-au făcut 62.182 de programări, gradul de ocupare fiind de 100%, iar autoritățile transmit că pot fi făcute programări pentru imunizare și în Ilfov.

Cum te poţi programa pe platforma online pentru vaccinarea împotriva COVID-19

A doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-1 vizează persoanele cu vârsta peste 65 de ani, bolnavii cronici și angajații din „domenii cheie”. Astfel că, autorităţile au pus la dispoziţia vârstnicilor un tutorial video care explică paşii pe care ar trebui să îi urmeze pentru programarea informatică pentru vaccinare, dar şi un Manual de utilizare.

Cum se realizează programarea?

Adulţii cu vârsta peste 65 de ani şi persoanele cu boli cronice pot opta pentru una dintre modalităţile de înscriere pentru vaccinare:

  • Electronic, direct în platforma naţională programare.vaccinare-covid.gov.ro .
  • Aplicaţia permite ca programarea să fie realizată şi de un membru din familie sau de un apropiat de încredere care are acces la datele de identitate.
  • Prin intermediul medicului de familie
  •  Prin direcţiile de asistenţă socială de la nivelul primăriilor.
  • Telefonic prin apelarea numărului unic de Caal Center: 021.414.44.25
  • Astfel, primul pas pentru programarea informatică în platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro prevede exclusiv crearea unui cont pe această platformă.