Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Oxford, declarat „sigur” pentru persoanele în vârstă. Descoperirea majoră din studiile de fază 2

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Oxford, declarat „sigur” pentru persoanele în vârstă. Descoperirea majoră din studiile de fază 2
Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Oxford, declarat „sigur” pentru persoanele în vârstă. Descoperirea majoră din studiile de fază 2 / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 19/11/2020, 10:12

Rezultatele preliminare din studiile de faza 2 referitoare la vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Oxford arată că produsul declanșează răspuns imunitar și este „tolerat” de persoanele în vârstă.

În studiul de fază 2, oamenii de știință susțin că vaccinul provoacă un răspuns imun la adulții în vârstă, considerată categorie cu risc ridicat în dezvoltarea unei forme grave de COVID-19.

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Oxford, „tolerat” mai bine de adulții în vârstă

Într-un studiu care a implicat 560 de adulți sănătoși, inclusiv 240 cu vârsta de peste 70 de ani, au fost analizate concluziile preliminare privind siguranța și răspunsurile imune. Rezultatele au arătat că vaccinul ChAdOx1 nCoV-19 este mai bine tolerat la persoanele în vârstă, în comparație cu adulții mai tineri.

De asemenea, vaccinul produce un răspuns imun similar la adulții în vârstă și la cei tineri.

În ciuda descoperirii, autorii observă că acest studiu nu a evaluat eficacitatea vaccinului, iar studiile de fază 3 sunt în curs de desfășurare pentru a confirma acest lucru. Prin urmare, studiile de fază 3 vor determina dacă răspunsurile imune sunt asociate cu protecția împotriva coronavirusului.

În paralel, în timpul studiului actual de fază 2 s-a constatat că vaccinul provoacă puține efecte secundare și induce răspunsuri imune în ambele părți ale sistemului imunitar la toate grupele de vârstă, în urma administrării unor doze mici și standard.

Vaccinul Oxford, declarat „sigur”

„Răspunsurile imune de la vaccinuri sunt adesea reduse la adulții în vârstă, deoarece sistemul imunitar se deteriorează treptat odată cu vârsta, din această cauză adulții mai în vârstă sunt mai susceptibili la infecții. Prin urmare, este crucial ca vaccinurile COVID-19 să fie testate pe acest grup, care este, de asemenea, un grup prioritar pentru imunizare”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Andrew Pollard, de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie.

Noul studiu este al cincilea studiu clinic publicat referitor la un vaccin împotriva SARS-CoV-2 testat pe o populație adultă în vârstă.

Într-un studiu se arată că vaccinul a produs răspunsuri imune similare la adulții tineri și bătrâni (vaccinul Moderna mRNA), în timp ce în alte studii se sugerează că provoacă răspunsuri mai mici la adulții mai în vârstă, în comparație cu adulții mai tineri care primesc același vaccin (vaccinul ARNm Pfizer / BioNTech și SinoPharm / Institutul de Produse Biologice de la Beijing).

„OMS a subliniat o serie de factori critici pentru vaccinurile COVID-19, inclusiv faptul că aceștia trebuie vizați către grupurile cu cel mai mare risc, inclusiv adulții în vârstă. De asemenea, acestea trebuie să fie sigure, eficiente în prevenirea bolilor și / sau transmiterii și să ofere cel puțin șase luni de protecție persoanelor expuse frecvent la virus – precum lucrătorii din domeniul sănătății. Noul nostru studiu răspunde la unele dintre aceste întrebări cu privire la protejarea adulților în vârstă, dar rămân întrebări cu privire la eficacitatea și durata protecției și trebuie să confirmăm rezultatele noastre la adulții în vârstă pentru a ne asigura că vaccinul nostru îi protejează pe cei mai expuși riscului de a dezvolta o formă gravă de COVID-19”, a declarat co-autorul studiului, profesorul Sarah Gilbert, de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
România, sufocată de inundații. Pericol major în multe zone
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Oamenii de știință au descoperit originile fierului metalic de pe Lună
×