Prima pagină » Coronavirus » Vaccinul lui Putin, primit cu scepticism de OMS. Avertisment pentru Rusia: Sputnik V nu intră pe piață fără aprobarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii!

Vaccinul lui Putin, primit cu scepticism de OMS. Avertisment pentru Rusia: Sputnik V nu intră pe piață fără aprobarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii!

Vaccinul lui Putin, primit cu scepticism de OMS. Avertisment pentru Rusia: Sputnik V nu intră pe piață fără aprobarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii!
UE ar putea introduce serul rusesc Sputnik V pe lista de vaccinuri acceptate (Reuters)

Vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva Covid-19 s-a propagat rapid în toată lumea. Însă nu toți au primit cu entuziasm anunțul făcut de Moscova, din contră. OMS îi transmite lui Vladimir Putin că nu trebuie să se bucure prea devreme – Sputnik V, vaccinul rușilor, are nevoie de aprobarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii înainte să intre pe piață!

Cu alte cuvinte, fără „binecuvântarea” OMS,  „Țarul” Putin n-are motive să-și frece mâinile și trebuie să tragă un bon de ordine.

OMS are în veder alte șase vaccinuri aflate în faza de testare

Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

„Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă”, avertizează purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic. „Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea sa”, a mai explicat oficialul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, preluat de publicația franceză Le Soir.

Putin se laudă că are precomenzi pentru un miliar de doze de vaccin rusesc

Potrivit preşedintelui Vladimir Putin, vaccinul rusesc este eficace, a trecut toate probele necesare şi permite dezvoltarea unei „imunităţi stabile” faţă de Covid-19, liderul de la Kremlin afirmând, de asemenea, că fiica sa şi l-a injectat.

Potrivit directorului fondului suveran rus RDIF implicat în proiect, Kirill Dmitriev, peste 20 de ţări au precomandat circa un miliard de doze din acest vaccin, care pentru pieţele externe va avea denumirea „Sputnik V”. Numele amintește de primul satelit lansat pe orbită.

Începutul producţiei industriale pentru vaccinul rusesc este preconizat pentru luna septembrie.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele