Vaccinul Novavax, eficient 96% împotriva tulpinii originale de COVID-19 / Ce eficacitate are împotriva noilor tulpini

Vaccinul Novavax, eficient 96% împotriva tulpinii originale de COVID-19 / Ce eficacitate are împotriva noilor tulpini
Vaccinul Novavax, eficient 96% împotriva tulpinii originale de COVID-19 / Ce eficacitate are împotriva noilor tulpini / Sursă FOTO: Shitterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 12/03/2021, 08:07

Vaccinul COVID-19 dezvoltat de Novavax a fost 96% eficient în prevenirea cazurilor de infectare cauzate de tulpina originală a coronavirusului. Compania a făcut anunțul joi, 11 martie, în urma efectuării unui studiu amplu în Marea Britanie.

Rezultele noului studiu duc vaccinul cu un pas mai aproape de aprobare. Nu au existat cazuri de forme grave de boală sau decese în rândul celor care au primit vaccinul. Acest lucru indică faptul că serul ar putea opri efectele mai grave ale noilor tulpini care au apărut, transmite Reuters.

Vaccinul a fost 86% eficient în protejarea împotriva tulpinii de virus mai contagioase descoperite pentru prima dată și predominante în Regatul Unit. Astfel, are o eficacitate de 90%, pe baza datelor referitoare la cazuri de infectare cu versiunea originală și infecțiile cu cea britanică.

Vaccinul Novavax, eficient 96% împotriva tulpinii originale de COVID-19

Într-un studiu mai mic efectuat în Africa de Sud – unde voluntarii au fost expuși în primul rând la o altă tulpină mai nouă, mai contagioasă, care circulă pe scară largă și se răspândește în întreaga lume – vaccinul Novavax a fost eficient 55%, în cazul persoanelor care nu sunt bolnave HIV, dar a prevenit formele severe de boală.

Directorul medical Novavax, Filip Dubovsky, a declarat că performanța din Africa de Sud sugerează că vaccinul ar putea fi folosit în zonele în care varianta sud-africană este dominantă.

Novavax dezvoltă, de asemenea, noi formule de vaccin pentru a proteja împotriva tulpinilor emergente. Compania intenționează să inițieze testarea clinică a acestora în al doilea trimestru al acestui an.

Rezultatele analizei finale a studiului din Marea Britanie au fost în mare măsură în concordanță cu datele provizorii publicate în ianuarie. Compania ar urma să folosească datele pentru a le trimite autorităților de reglementare din diferite țări.

55% eficiență în cazurile de îmbolnăvire cu tulpina sud-africană

Novavax se așteaptă rezultatele unui studiu la care participă de 30.000 de persoane în Statele Unite și Mexic. Ar urma să fie publicate până la începutul lunii aprilie.

Dubovsky a declarat că Novavax intenționează să solicite autorizații din partea autorităților de reglementare britanice la începutul celui de-al doilea trimestru al anului 2021.

Studiul din Marea Britanie a evaluat eficacitatea vaccinului într-o perioadă cu transmisie ridicată a tulpinii de virus din Marea Britanie care circulă acum pe scară largă. La acest studiu au participat peste 15.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 84 de ani.

Eficacitatea serului în studiul din Africa de Sud a scăzut la aproximativ 49% atunci când analiza a inclus date de la participanții seropozitivi.

Compania ar urma să producă vaccinul în opt locații

Vaccinul ar putea fi aprobat în Statele Unite în luna mai, dacă autoritățile de reglementare americane decid că datele din Marea Britanie sunt suficiente pentru a lua o decizie.

„În cele din urmă, trebuie să decidă dacă datele pe care le putem aduce la masă sunt adecvate sau dacă ar prefera să aștepte datele din studiul nostru din SUA”, a declarat Dubovsky joi.

Instalațiile de producție a vaccinurilor Novavax ar trebui să fie pe deplin funcționale până în aprilie, au anunțat directorii într-un apel către investitori. Producătorul de medicamente se așteaptă să aibă depozitate zeci de milioane de doze și gata de expediere în Statele Unite atunci când primește autorizația, a declarat CEO-ul Stanley Erck pentru Reuters.

Novavax intenționează să își producă vaccinul cu două doze în opt locații de producție, inclusiv la Serum Institute of India.

Compania cu sediul în Maryland a primit 1,6 miliarde de dolari de la guvernul SUA pentru finanțarea studiului și pentru asigurarea a 100 de milioane de doze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Un bărbat de 45 de ani din Bucureşti şi-a infectat intenţionat iubita cu HIV. Individul...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Marea actriță a României s-a stins. Doamna noastră a tras cortina
Schimbări de ultimă oră anunțate de ANM. Fenomene ostile în România
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Utilizatorii de antidepresive ar putea renunța la tratament doar cu ajutorul medicului de familie
×