Scăderea numărului de cazuri Covid-19 are legătură cu imunizarea cu vaccinul Pfizer. Cel mai mare studiu din lume efectuat până acum a fost realizat în Israel și arată că serul produs de corporația Pfizer-BioNTech joacă un rol decisiv în eradicarea maladiei.
Totuși, autorii studiului insistă că vaccinul Pfizer este eficient într-un procent de peste 95% doar dacă o persoană ambele doze. În cazul în care se imunizează o singură dată, atunci eficacitatea vaccinului Pfizer scade.
Prestigioasa publicație The Lancet arată că acest studiu a evidenţiat „beneficiile pentru sănătatea publică ale unui program naţional de vaccinare”. Cercetarea a fost realizată în Israel, campioana țărilor care derulează campanii de vaccinare. La el au participat virusologi de la Pfizer şi reprezentanţi ai guvernului israelian.
Autorii studiului precizează că în Israel acest program de imunizare, care a folosit vaccinul Pfizer, „a fost motorul principal al declinului infecţiilor de Covid-19”. Totuşi, specialiştii rămân prudenţi și nu generalizează concluziile trase în Israel, mai cu seamă că viteza campaniilor de vaccinare şi evoluţia pandemiei diferă de la o ţară la alta.
Analiza a vizat în principal eficacitatea vaccinului împotriva variantei britanice (denumită B.1.1.7), devenită dominantă în această ţară.
Studiul arată că „vaccinul Pfizer are o eficacitate înaltă” la persoanele de peste 16 ani. După şapte zile de la administrarea rapelului, el asigură o protecţie de 95,3% împotriva infecţiilor, de 97,2% împotriva spitalizărilor şi de 96,7% împotriva deceselor! Toate aceste niveluri de protecţie rămân similare şi la persoanele trecute de 85 de ani. Nu aceleași cifre sunt obținute și în cazul persoanelor vaccinate doar cu prima dintre cele două doze ale serului. Protecţie de 57,7% împotriva infecţiilor, de 75,7% împotriva spitalizărilor şi de 77% împotriva deceselor în rândul persoanelor de peste 16 ani!
„Studiul demonstrează importanţa unei vaccinări complete în rândul adulţilor, cu două doze”, transmit autorii cercetării. Potrivit lor, o doză unică ar putea să ofere o protecţie mai puţin îndelungată, în special din cauza apariţiei unor variante virale mai rezistente la vaccin.
În timpul studiului, au existat în Israel 232.268 de infecţii confirmate de Covid-19 şi aproape 95% dintre eşantioanele testate aveau la bază varianta britanică a coronavirusului. Cercetătorii mai arată și că nu au putut testa eficacitatea vaccinului Pfizer împotriva variantei sud-africane, depistată şi ea în Israel.