Mutația Covid din Africa de Sud prezintă un risc „semnificativ mai mare” de infectare și ar putea câștiga în lupta cu vaccinurile existente anti-COVID, relevă un studiu.
Tulpinile descoperite în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia au suferit mutații ale proteinei spike, care permit virusului să se atașeze de celulele umane, scrie Daily Mail.
Dar există o mutație numită E484K, în tulpinile din Africa de Sud și Brazilia, care îi îngrijorează pe experți, deoarece ar putea „ocoli” imunitatea.
Cercetătorii din Africa de Sud au comparat varianta 501Y.V2 cu plasma convalescentă de la pacienții Covid-19.
Aceștia au descoperit că este rezistentă în fața anticorpilor obținuți după infectările anterioare cu Covid, însemnând că poate „ignora” imunitatea oferită de vaccin.
Reputatul specialist Sir Patrick Vallance a recunoscut că vaccinurile ar putea fi ineficiente împotriva tulpinilor virusului din Africa de Sud și Brazilia.
Descoperirile nu reprezintă „o veste bună”, a declarat James Naismith, direcotrul Rosalind Franklin Institute.
În privința mutației din Marea Britanie, atât anticorpii foștilor pacienți Covid, cât și vaccinul de la Pfizer sunt eficiente.
La rândul său, Moderna a anunțat că vaccinul său va funcționa atât în cazul mutației din Marea Britaniei, cât și în cel al virusului sud-african. În cazul tulpinei din Brazilia încă se mai fac teste.
Pfizer a anunțat că e „puțin probabil” ca B.1.1.7 – varianta Covid din Kent – să „treacă” de vaccin.
Există însă semne potrivit cărora varianta britanică a virusului a ajuns până în SUA, în California (chiar de acum două luni – 6 noiembrie 2020).
Mutațiile din Brazilia și Africa de Sud conțin mutația E484K, care permite modificarea formei proteinei spike în afara virusului, în așa fel încât anticorpii organismului nu o vor mai recunoaște.
Din păcate, medicii sud-africani au descoperit că 48% din probele de sânge ale celor infectați în trecut cu Covid nu au dovedit un răspuns imunitar la noua variantă de virus.
La rândul său, Sir Patrick avertizează că „virusurile suferă mutații, asta e menirea lor și mă aștept să văd tot mai multe complicații pe viitor”.