Vaccinurile copilăriei, protejează împotriva Covid-19! Ce rol au celulele T
Descoperire uluitoare a medicilor americani. Noi cercetări în domeniu arată că unii oameni pot fi parțial protejaţi de Covid-19 deoarece s-au mai întâlnit, în trecut, cu coronavirusurile specifice răcelilor. Este vorba despre răcelile din copilărie și legătura lor cu pandemia din prezent.
Monica Gandhi, o somitate în lumea medicală, remarcă faptul că 40% dintre persoanele infectate cu Covid-19 nu prezentau absolut niciun simptom, după cum notează Washington Post. De ce? Are legătură cu genetica? Sau cumva unii oameni prezintă o minimă rezistenţă la acest virus? Pe măsură ce s-a adâncit în cercetare, echipa Gandhi a găsit și răspunsuri la multe dintre întrebările de mai sus. SARS-CoV-2 trebuie mai întâi înțeles, iar asta va ajuta la dezvoltarea unor terapii și vaccinuri pentru imunitatea de masă.
Noul coronavirus prezintă câteva particularități, descoperite de oamenii de știință, printre care transmiterea neuniformă în diferite zone de pe glob, impactul redus asupra copiilor, dar și numărul mare de persoane asimptomatice infectate.
Celulele T și rolul lor major în protecția împotriva Covid-19
În urma cercetărilor efectuate, Monica Gandhi a ajuns la concluzia că unele persoane ar putea avea deja imunitate parţială la Covid-19! Cum e posibil așa ceva? Cu ajutorul celulelor T „de memorie”, care fac parte din sistemul nostru imunitar. Aceste celule sunt instruite să recunoască invadatorii specifici, iar imunitatea despre care vorbim aici ar proveni de la protecţia încrucişată derivată din vaccinările făcute în copilărie. Pe scurt, imunitatea asta ar avea legătură cu întâlnirile noastre anterioare cu alte coronavirusuri și anume cele de răceală.
„Acest lucru ar putea explica de ce virusul nu se atinge de unii oameni, iar ei sunt mai puţin susceptibili de a se îmbolnăvi grav”, arată și Francis Collins, directorul National Institutes of Health.
Iată de ce oamenii de ştiinţă cred că aceste celule T (un tip de celule albe din sânge, responsabile cu „dirijarea” întregului sistem imunitar) ar putea fi extrem de importante în lupta împotriva coronavirusului. Totuși, analiza legăturii dintre celulele T şi SARS-CoV-2 abia este la început, iar testarea celulelor T se face mult mai laborios decât testarea anticorpilor, de exemplu.
Primele rezultate, sunt, însă, îmbucurătoare. Într-un studiu din Olanda, celulele T au reacţionat la virus în 20% dintre cazuri. În Germania, rata a fost de 34%, iar în Singapore, de 50%.
Cercetătorii americani caută să descopere legăturile dintre noul coronavirus şi vaccinările copilăriei. De exemplu, se ştie că vaccinul pentru variolă protejează şi împotriva rujeolei şi a tusei convulsive, dar se vrea a se vedea dacă este posibil să ofere o protecţie încrucişată și împotriva Covid-19.