Vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca pot fi administrate și diabeticilor. Anunțul făcut de Ministerul Sănătății
Ministerul Sănătății a anunțat, pe pagina oficială de Facebook, că vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca pot fi administrate și persoanelor care suferă de diabet, indiferent de tipul bolii.
Potrivit Strategiei Naționale de Vaccinare, românii bolnavi de diabet se pot imuniza acum, în etapa a 2-a. De altfel, specialiștii le recomandă acestor pacienți să se vaccineze, în special pentru a fi feriți de o formă severă a bolii.
“Vaccinarea împotriva COVID-19 este foarte importantă pentru pacienţii cu diabet, din cauza riscului crescut al acestora de a face o formă severă a bolii.
Pacienţii cu diabet au fost incluşi în studiile clinice ale celor trei companii, fără a fi înregistrate probleme de siguranţă”, a anunțat Ministerul Sănătății, marţi, pe pagina de Facebook.
Măsuri speciale după imunizare
După ce li se administrează serul, cei bolnavi de diabet trebuie să respecte câteva reguli de bază, pentru a evita eventualele efecte adverse care pot să apară.
“În primele 48 de ore după vaccinare, este recomandat ca pacienții cu diabet să își monitorizeze cu atenție glicemia și să se hidrateze adecvat”, a mai precizat Ministerul Sănătății.
Virgil Musta recomandă pacienților cu diabet să se vaccineze anti-COVID
În urmă cu aproximativ o lună, Virgil Musta, managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara, preciza că pentru marea majoritate a bolilor cronice există recomandare de vaccinare.
“Tocmai aceste boli reprezintă principalii factori care pot contribui la o formă gravă a boli în cazul în care contactaţi virusul SARS-CoV-2. Diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, bolile pulmonare cronice avansate (BPCO), neoplaziile, insuficienţa renală cronică, cirozele hepatice indiferent de cauze (dar şi alte boli cronice ne-enumerate aici), reprezintă factori de risc în evolutia severă a infecţiei SARS CoV-2. De asemenea, vârsta de peste 65 de ani reprezintă factor de risc, deci reprezintă recomandare pentru vaccinare”, anunța, la momentul respectiv, Virgil Musta.