Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a vorbit despre situația campaniei de vaccinare. „O rată de vaccinare de 50% din populația eligibilă este insuficientă pentru a preveni un impact semnificativ al următoarelor valuri pandemice”.
„Sambătă a avut loc un maraton de informare derulat la Biblioteca Naţională. Au fost 12 ore de sesiuni informative în care colegii au încercat să raspundă celor mai frecvente întrebari despre vaccinare şi despre formele bolii. Începând de ieri a fost demarata etapa de administrare a dozei de rapel a persoanelor vaccinate cu Johnson.
La nivel naţional, la acest moment, sunt peste 756 de centre de vaccinare, cumulând peste 1117 cabinete de vaccinare. pe toate cele 4 tipuri de vaccinuri. În platforma de programare sunt peste 698.000 de persoane programate pentru toate cele trei tipuri de doze, cumulând 4 tipuri de vaccinuri. Cele mai multe persoane sunt programate pentru vaccinul de la Pfizer”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
„Dacă menținem acest ritm de vaccinare, de circa 25.000 de persoane noi/zi, numărul total pe care îl putem atinge la finalul acestui an ar fi de aproximativ 8,5 milioane – mult mai puțin decât preconizam înițial. O rată de vaccinare de 50% din populația eligibilă este insuficientă pentru a preveni un impact semnificativ al următoarelor valuri pandemice, chiar și pentru valul 4, care nu este finalizat. Potrivit ultimelor informații, numărul persoanelor care s-au vaccinat în ultimele 24 de ore este de 69.900, situație ce ar putea face ca România să rateze ținta de peste jumătate dintre cetățeni imunizați cu ser până la sfârșitul anului”, a mai spus Gheorghiţă.
„De la începutul campaniei de vaccinare, au fost administrate în total 13.292.391 de doze, iar 6.568.540 de români sunt imunizați cu schema completă.
Numărul cazurilor noi este în scădere, dar, din păcate, numărul deceselor este în continuare extrem de mare. De asemenea, la ATI sunt în continuare peste 1850 de pacienţi în stare foarte gravă.
Referitor la numărul total de persoane vaccinate, la data de 8 noiembrie aveam 7321.195 de români imunizați. În acest moment, rata de acoperire vaccinală din populaţia totală a României de peste 19,3 milioane de locuitori este de 38%. Însă, uitându-ne la populaţia eligibilă, peste 12 ani, această rată de acoperire vaccinală este de peste 43%, iar din populaţia adultă, peste 18 ani, rata de acoperire vaccinare este de peste 45%.
Uitându-ne la acoperirea vaccinală pe județe, București are o rată de acoperire vaccinală de 63,5% din populația eligibilă, peste 12 ani, dar mai avem alte trei județe care au rată de acoperire de peste 50%: Cluj – 56%, Constanța – 52,3% și Sibiu – 50%. Avem aproximativ 18 județe care au rata de acoperire vaccinală între 40-50%, alte 18 județe au rată de vaccinare între 30-40% și mai avem doar două județe, Covasna și Suceava, care au 27-28% rată de vaccinare”, a precizat președintele CNCAV.