Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a informat marți, 17 martie, că nu există „niciun indiciu” că vaccinul ar fi cauzat cheaguri de sânge fatale, dar va publica concluziile sale complete astăzi.
Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat că varianta în care să fie implicat un singur lot este foarte puțin probabilă, în condițiile în care au fost depistate mai multe mai multe probleme și la alte loturi.
„Din punctul meu de vedere medical și profesional nu cred în varianta că un lot are o problemă. Dacă are un lot o problemă, are tot vaccinul, prin natura lui. Sigur că, din punct de vedere procedural, în momentul în care înregistrezi mai multe evenimente adverse dintr-un anumit lot, este obligatoriu să ridici un semnal de siguranță și să carantinezi temporar acel lot până se face o analiză a criteriilor de calitate, până se investighează complet cazurile respective.
Însă, având în vedere că, la nivel european, au fost înregistrate acele evenimente adverse din mai multe loturi, varianta să fie un singur lot implicat este puțin probabilă”, spune Valeriu Gheorghiță.
Un raport al Autorităţii de Reglementare a Vaccinurilor din Germania arată că numărul persoanelor cărora le apar cheaguri de sânge pe creier după ce au primit vaccinul AstraZeneca a fost „statistic semnificativ mai mare” decât numărul mediu al celor care suferă de această problemă în mod normal.
Este vorba despre un document al Institutului Paul Ehrlich, care explică raţiunea din spatele deciziei Germaniei de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca, alături de alte 16 ţări, inclusiv Franţa, Italia şi Spania.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat, miercuri, că încă evaluează riscurile, însă recomandă continuarea utilizării vaccinului AstraZeneca în baza raportului beneficii-riscuri.
În acest moment, OMS consideră că beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile și recomandă continuarea vaccinărilor”, se arată într-un comunicat al OMS, citat de Mediafax.