Prima pagină » Coronavirus » Valeriu Gheorghiță, detalii de ultimă oră despre imunizarea anti-COVID: 1.826 de doze de vaccin au fost pierdute. 79% dintre cei vaccinați, persoane vulnerabile
Valeriu Gheorghiță, detalii de ultimă oră despre imunizarea anti-COVID: 1.826 de doze de vaccin au fost pierdute. 79% dintre cei vaccinați, persoane vulnerabile
Aproape un milion de doze de vaccin – Pfizer și Moderna – au ajuns până acum în România – 948.149 de doze de la Pfizer și 36.000 de la Moderna – a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților Privind Vaccinarea, într-o conferință de presă la Palatul Victoria. De asemenea, el a spus că dintre persoanele vaccinate cu prima doză, 79% sunt persoane vulnerabile, adică peste 65 de ani, bolnavi cronici, persoane cu handicap și rezidenți ai unor centre sociale.
Cât privește vaccinul produs de Astra Zeneca, acesta a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, iar Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului vor decide care sunt categoriile de persoane eligibile pentru a li se administra acest vaccin.
GÂNDUL.RO prezintă principalele declarații în regim de LIVE TEXT.
Până pe data de 2 februarie au fost recepționate un total de 948.149 de doze de la compania Pfizer și au fost distribuite 784.109 doze, așa încât stocul existent la data de 2 februarie este de 164.040 de doze la nivelul centrelor regionale de stocare.
Următoarea tranșă de vaccinuri de la compania Pfizer este estimată pentru săptămâna 8-15 februarie de circa 163.800 de doze pentru data de 8 februarie.
În ceea ce privește numărul de doze recepționate de la compania Moderna până la data de 2 februarie au fost recepționate 36.000 de doze care au ajuns în tranșe diferite. Stocul la acest moment este de 36.000, iar începând cu data de 3 februarie se va face distribuția primelor 26.210 la nivelul centrelor regionale de stocare și de la acel nivel către centrele de vaccinare.
Având în vedere că din data de 4 februarie în toate centrele de vaccinare se va efectua vaccinarea cu vaccinul Moderna până pe data de 16 februarie.
În ceea ce privește dozele pierdute până la 31 ianuarie inclusiv s-au înregistrat 1826 de doze pierdute din totalul de 784.109 doze distribuite ceea ce reprezintă un procent de 0,24% din numărul total al dozelor distribuite, motivele fiind cele pe care le știm și anume deteriorarea flacoanelor prin spargere, reconstituire greșită, devierea de la condițiile de temperatură pentru asigurarea stabilității optime a vaccinului.
Dintre aceste programări prin call center au fost efectuate 104.832 de programări, prin intermediul medicilor de familie 170.129 de programări. Individual 378.642 de programări și prin intermediul angajatorilor 278.637 de programări.
Aproximativ 110.000 de angajați din învățământ sunt programați să se vaccineze împotriva COVID-19, iar puțin peste 27.000 au reușit să se vaccineze, ceea ce înseamnă 14% dintre cei 193.573 de angajaţi din educație care și-au exprimat intenția de a se vaccina, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță.
Pe data de 29 ianuarie 2021 Agenția Națională a Medicamentului a recomandat acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul dezvoltat de AstraZeneca.
Este al treilea vaccin împotriva Covid-19 autorizat și care urmează să intre în portofoliul fiecărui stat membru pentru a fi utilizat în campania de vaccinare.
Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin conform rezumatului caracteristicilor produsului este după vârsta de 18 ani.
După cum știm datele de eficacitate sunt în jur de 69% și se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze la un interval între 4 și 12 săptămâni.
În studiile clinice desfășurate și care au stat la baza autorizării acestui timp de vaccin majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani.
Rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și de la Agenția Națională a Medicamentului care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România.
În cursul acestei zile am avut o întâlnire cu reprezentanții AstraZeneca, inclusiv de la nivel european în care ni s-au prezentat toate datele de eficacitate, așa încât în cursul acestei săptămâni să fim în măsură să luăm decizia potrivită.
Cât privește situația României suntem în prima jumătate a țărilor europene, peste media europeană în ceea ce privește numărul de doze administrate raportat la suta de locuitori. Aș putea spune că suntem chiar pe locul 4 cu un nivel de acoperire vaccinală de 3,75% față de o medie a UE de circa 2,95%