Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat cum va fi implementată strategia de vaccinare anti-COVID în România, care urmează să fie aprobată, joi, în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, dar și când 70% din populația țării ar putea fi vaccinată.
Valeriu Gheorghiță a sublniat în cadrul unei intervenții de marți seară, 1 decembrie, la Digi24, că „o scădere importantă a transmiterii virusului și o limitare a pandemiei” ar urma să apară abia când 60-70% din populația țării va fi vaccinată anti-COVID.
„Ceea ce ne dorim e o campanie care să funcționeze neîntrerupt și care să permită vaccinarea unui număr mare de persoane într-o anumită perioadă de timp, pentru ca undeva după mijlocul verii, spre toamnă, să atingem un număr de 10-15 milioane de persoane vaccinate, lucru care ne-ar asigura procentul de 60-70% din populație vaccinată, ceea ce s-ar asocia cu o scădere importantă a transmiterii virusului și o limitare a pandemiei. Acest lucru ne creează perspectiva unei reveniri în condiții câte se poate de sigure la normalitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
De asemenea, aceasta a anunțat că în urma primirii primei tranșe din vaccinul anticoronavirus aproximativ 500.000 de persoane vor fi vaccinate.
„Ar trebui să primim în prima tranșă cel puțin 1 milion de doze. Acest lucru ne asigură vaccinarea tuturor persoanelor care lucrează în sistemul medical, estimat la 500.000, la care se adaugă ce avem ca personal în asistența socială, 3.500 de angajați. Mai avem și persoanele rezidente în aceste centre, 15.000”, a mai adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat marți, 1 decembrie, că vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer & BioNTech ar putea fi aprobat până la sfârșitul lunii decembrie. De asemenea, a anunțat că și evaluarea vaccinului COVID-19 mRNA realizat de Mordena va primi „verdictul” pe 12 ianuarie.