Prima pagină » Coronavirus » Valeriu Gheorghiță: La ANMDM au fost raportate zece cazuri de modificări de coagulare post-vaccin, dar niciunul nu este confirmat medical

Valeriu Gheorghiță: La ANMDM au fost raportate zece cazuri de modificări de coagulare post-vaccin, dar niciunul nu este confirmat medical

Valeriu Gheorghiță: La ANMDM au fost raportate zece cazuri de modificări de coagulare post-vaccin, dar niciunul nu este confirmat medical
Valeriu Gheorghiță: La ANMDM au fost raportate zece cazuri de modificări de coagulare post-vaccin, dar niciunul nu este confirmat medical. Sursa: MEDIAFAX FOTO

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) au fost raportate zece modificări de coagulare produse de vaccinuri.

Cu toate acestea, el susține că niciunul dintre aceste cazuri nu a fost confirmat până acum din punct de vedere medical, după cum informează site-ul agenției Agerpres.

Șeful CNCAV susține că există „dubii foarte mari asupra veridicității” datelor, dar acestea trebuie investigate complet din punct de vedere medical.

„La ANMDM au fost raportate de pacienţi 10 modificări ca coagulare sau evenimente trombotice, tromboembolice, niciunul dintre ele nu este încă confirmat din punct de vedere medical şi investigat. Ne-am uitat peste aceste date chiar în cursul şedinţei. Pot să vă spun că există dubii foarte mari supra veridicităţii acelor date, dar ele necesită o confirmare şi o investigare completă din punct de vedere medical.

Nicio reacţie adversă raportată de profesioniştii din domeniul sănătăţii nu menţionează un eveniment tromboembolic. De asemenea, sunt alte două evenimente raportate şi pentru, de pildă, compania Pfizer. În ceea ce priveşte tipul loturilor, erau trei loturi diferite din care se raportau aceste evenimente”, spune Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: Cele mai multe dintre aceste reacții au fost raportate între 11 și 14 martie

Reprezentantul CNCAV spune că majoritatea acestor reacții adverse au fost raportate în perioada 11-14 martie, după apariția în spațiul public a informațiilor legate de posibilitatea unor probleme de coagulare.

„Un lucru poate important de precizat este că majoritatea din aceste reacţii au fost raportate în perioada 11-14 martie, după ce a apărut acest semnal mai degrabă în spaţiul public. Evident că toate aceste tipuri de raportare sunt analizate cu maximă rigurozitate şi seriozitate şi în momentul în care vor fi finalizate toate detaliile cazurilor vom veni şi vom prezenta aceste date”, mai spune Valeriu Gheorghiţă.

CNCAV: Campania de vaccinare continuă cu toate serurile disponibile, inclusiv cu AstraZeneca

Campania de vaccinare va continua la nivel național cu toate serurile disponibile, inclusiv cu cel produs de AstraZeneca, a anunțat luni Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), prin intermediul unui comunicat de presă.

Reprezentanți ai CNCAV, Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) au analizat luni seara raportările la nivel european cu privire la apariția unor tromboze după administrarea vaccinului AstraZeneca.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele