Valeriu Gheorghiță răspunde la întrebarea care stă ”pe buzele” multor români: „Putem alege între vaccinul Pfizer sau Moderna?”

Publicat: 12 01. 2021, 16:56
FOTO: GOV.RO)

Prima tranșă, de 14.000 doze de vaccin Moderna, va ajunge, miercuri, la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „CANTACUZINO”.  Întrebat dacă o persoană va putea alege singură cu ce vaccin să se imunizeze, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a spus, într-o conferință de presă, că decizia va aparține personalului din centrele de vaccinare, în funcție de disponibilitatea flacoanelor: „ Dacă va fi disponibil la locul de vaccinare, pacientul poate primi tipul de vaccin pe care îl dorește”, spune medicul.

Gheorghiță: „Singurul criteriu de alegere poate fi doar disponibilitatea”

Alocarea acestor doze se va face către centrele care au cel mai mare flux de persoane vaccinate pentru că ne dorim să nu irosim doze. Personalul vaccinator din centrele de vaccinare, în funcție de dozele pe care le au disponibile vor decide alocarea flacoanelor de la Pfizer și Moderna ținând cont de numărul dozelor, dar și de numărul persoanelor programate. În momentul de față, ne bazăm pe medicina cu dovezi, cred că e important să luăm în calcul datele de acum. La acest moment, datele nu ne prezic o durată validată de protecție pe care ne-o oferă vaccinul, indiferent de tip. Sunt absolut asemănătoare din punct de vedere al eficacității. Singurul criteriu de alegere poate fi doar disponibilitatea, pentru că dozele de la Moderna sunt mai puține”, explică Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Din prima tranșă de la Moderna vin 14.000 de doze”

Luăm în calcul, când se va întâmpla asta, pe măsură ce devine vaccinată în procent important, să prevedem că o persoană vaccinată și sănătoasă să nu o mai carantinăm dacă se întoarce în țară. Este o situație posibilă, să refuze un pacient un vaccin sau altul, eu cred că important e când ai două tipuri de produse la fel de sigure, să ne protejăm sănătatea. În aceste situații, persoana respectivă probabil se va vaccina cu alternativa pe care o dorește, că nu o să impunem nimic. E importantă și opțiunea pacientului, dar nu putem lăsa asta la latitudinea pacientului, pentru că nu sunt suficiente doze, din prima tranșă de la Moderna vin 14.000 de doze. Dacă va fi disponibil la locul de vaccinare, pacientul poate primi tipul de vaccin pe care îl dorește, dacă refuză varianta care i se oferă la centrul de vaccinare. Va fi un mecanism la nivel european”, a mai explicat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Persoanele cu boli cronice

Pentru persoanele care sunt în evidenţă cu boli cronice sub vârsta de 65 de ani, a mai precizat el, programarea se face „în mod corect prin medicul de familie”.

„Dacă persoana respectivă nu are acces la un medic de familie sau nu are medic de familie, se poate face programare prin serviciul de call center, individual, pe pagina web, prin direcţia de asistenţă socială sau prin intermediul aparţinătorilor”, a adăugat Gheorghiţă.