Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, colonelul dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat luni seară, la Antena 3, că vaccinarea cu prioritate a persoanelor din învățământul preuniversitar și universitar începe săptămâna aceasta, cu sprijinul echipelor mobile de vaccinare în centrele de vaccinare deja existente în județe.
Medicul militar a mai precizat că până în prezent au fost imunizate aproximativ 42.000 de persoane din sistemul de educație, jumătate dintre ele primind și rapelul, în timp de alți 128.000 de profesori sunt deja programați.
În cursul acestei săptămâni vom demara vaccinarea cu prioritate a persoanelor atât din sistemul de învățământ preuniversitar, cât și universitar, prin sprijinul echipelor mobile de vaccinare în spațiile puse la dispoziție în mare parte de Ministerul Educației, respectiv în centrele de vaccinare existente la nivelul fiecărui județ, separat pe cele două tipuri de vaccinuri: vaccinul de la AstraZeneca, respectiv vaccinul de la Pfizer”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță a anunțat și că ia în calcul deschiderea de noi cabinete de vaccinare, în luna martie, cu posibilitatea începerii programărilor chiar de la începutul lunii martie.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare este de părere că, astfel, o să se ajungă în curând la un milion de persoane vaccinate și dacă ritmul se va menține 10 milioane de români vor putea fi vaccinați până în luna septembrie.
România a mai primit luni, 22 februarie, un lot de aproximativ 201.000 doze de vaccin de la Pfizer, aceasta fiind cea mai mare tranșă de până la acest moment.
Acest transport va asigura vaccinarea persoanelor deja programate pentru prima doză, cât și doza a doua și, de asemenea, permite accelerarea campaniei de vaccinare și, respectiv, vaccinarea cu prioritate a personalului din învățământ, a persoanelor internate în centrele rezidențiale care nu au fost vaccinate, dar și a persoanelor care sunt, în momentul de față, în imposibilitatea de a se deplasa la un centru de vaccinare.
Aproape 30.000 de persoane au fost vaccinate la nivel național împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, potrivit datelor furnizate de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Mai exact, în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 29.865 de persoane.
Au fost înregistrate 181 de reacții adverse, dintre care 35 la persoane vaccinate cu Pfizer-BioNTech, 57 la persoane vaccinate cu Moderna și 89 la persoane vaccinate cu serul AstraZeneca.
Dintre cele 29.865 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, 16.350 au primit prima doză de vaccin (6.419 – Pfizer, 144 – Moderna și 9.787 – AstraZeneca), iar 13.515 au primit rapelul. Numărul persoanelor vaccinate a ajuns la 819.447. În total, au fost 4.365 de reacții adverse: 3.362 la Pfizer, 251 la Moderna și 752 la AstraZeneca.
În România, vaccinarea cu serul de la AstraZeneca a început luni, 15 februarie. Astfel, în perioada 15 februarie-6 martie sunt programate 107.144 de persoane care vor fi imunizate cu serul dezvoltat de compania anglo-suedeză.
De la data de 15 februarie, în România, a început imunizarea populației cu vaccinul AstraZeneca. Astfel, la nivel național, pentru buna desfășurare a procesului de vaccinare cu AstraZeneca, au fost deschise 180 de cabinete noi de vaccinare. Cele 180 de cabinete destinate vaccinării cu AstraZeneca sunt distribuite după cum urmează:
București (22), Alba (3), Arad (4), Argeș (5), Bacău (5), Bihor (5), Bistrița Năsăud (2), Botoșani (3), Brăila (2), Brașov (5), Buzău (3), Călărași (2), Caraș-Severin (2), Cluj (10), Constanța (6), Covasna (2), Dâmbovița (4), Dolj (6), Galați (4), Giurgiu (2), Gorj (3), Harghita (3), Hunedoara (3), Ialomița (2), Iași (8), Ilfov (2), Maramureș (4), Mehedinți (2), Mureș (5), Neamț (4), Olt (3), Prahova (6), Sălaj (2), Satu Mare (3), Sibiu (4), Suceava (5), Teleorman (3), Timiș (10), Tulcea (2), Vâlcea (3), Vaslui (3), Vrancea (3). Acestea vor fi grupate în centrele de vaccinare noi deschise la nivelul fiecărui județ.