Prima pagină » Coronavirus » Varianta Omicron se extinde în România. Adriana Pistol (CNSCBT): Avem încă șase cazuri probabile și cinci cazuri suspecte. Cum s-a transmis

Varianta Omicron se extinde în România. Adriana Pistol (CNSCBT): Avem încă șase cazuri probabile și cinci cazuri suspecte. Cum s-a transmis

Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institului Național de Sănătate Publică, a anunțart, vineri, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Victoria, că alte șase persoane au fost, cel mai probabil, infectate cu noua tulpină a coronavirusului COVID-19.

Directorul CNSCBT a anunțat că în săptămâna 29 noiembrie – 5 decembrie au fost secvențiate 163 de tulpini, din care opt au fost cu legătură cu zonele de risc și acestea au dus la confirmarea, în acea săptămână, a două cazuri cu certitudine și un caz probabil, dar pe care îl putem numi confirmat printr-o legătură epidemiologică. Este vorba de românii veniți din Africa de Sud, aduși cu o aeronavă specială, după ce cursele lor fuseseră suspedate.

„Despre tulpina Omicron, deoarece foarte de curând am mai primit noi informații, pot să vă spun că mai sunt în acest moment, pe lângă cele două cazuri confirmate, avem șase cazuri probabile, de data aceasta, și cinci cazuri suspecte, care se află în procesare, în testare. Noutatea vine de la faptul că cei trei contacți ai primului caz venit din Africa de Sud s-a dovedit și la dânşii că există o foarte mare probabilitate să fie tulpina Omicron și șansele ca secvențierea să ne spună altceva sunt foarte mic Ba mai mult, avem și un cetățean sosit din Nigeria, la care s-a făcut testarea pe PCR de variantă și este foarte sugestiv pentru tulpina Omicron”, a declarar Adrian Pistol, în coferința de presă de vineri, susținută alături de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță.

Adriana Pistol a detaliat și suspiciunile. „Până în prezent, am avut și niște cazuri infirmate, două cazuri sosite din Egipt, unul din Maroc, un caz din Olanda, dar care venise în contact cu colegii de serviciu din Africa de Sud și de aceea s-a făcut o procesare a acestei probe; în prezent, așteptăm rezultatele de la o altă suspiciune, din București, care are un istoric de călătorie în Anglia, loc în care, de asemenea, s-a întâlnit cu foarte multe persoane din continentul african”, a conchis directorul CNSCBT.

Cu ocazia conferinței de vineri, Adriana Pistol a reiterat recomandările INSP și ale Ministerului Sănătății adresate populației de a se vaccina. „Această perioadă de liniște epidemiologică, să îi spunem, este perioada optimă în care putem să ne vaccinăm, astfel încât să fim pregătiți și din punct de vedere al protecției pentru a face față valurilor următoare, cu atât mai mult dacă suntem parte din categoria persoanelor vârstnice, cu atât mai mult dacă avem boli cronice. Dacă avem schema completă, este extrem de important să ne facem și doza de rapel, doza de booster, dacă au trecut 6 luni de la efectuarea a schemei complete și, repet, cu atât mai mult cu cât facem parte dintre cei cu boli cronice sau vârstnici. Pentru că vaccinarea rămâne singura recomandare de protecție eficientă față de spitalizare și față de deces. Este un moment mai mult decât oportun să facem acest lucru în perioadă de liniște, prevenția se face întotdeauna înainte să se întâmple incendiul și nu în timpul incendiului, așa că, de aceea, subliniem cu tărie acest lucru”, a subliniat Adriana Pistol.

Evoluția pandemiei în ultima săptămână

Potrivit directorului CNSCBT, în săptămâna 29 noiembrie – 5 decembriea s-a înregistrat o descreștere susținută a numărului de cazuri, care a început undeva în jurul datei de 11-15 octombrie și evoluează descrescător, până în prezent. Media săptămânală a numărului de cazuri se situează undeva la 1.000 de cazuri confirmate, iar media deceselor încă este undeva la 100 de decese media săptămânală.

În ceea ce privește situația cumulată a numărului de cazuri, am atins, la sfârșitul acelei săptămâni, deci, la data de 5 decembrie, 1.786.839 de cazuri confirmate, marea lor majoritate fiind confirmate în municipiul București, urmat de județele Cluj și Timiș, Ilfov și Iași. În ceea ce privește numărul de decese înregistrate până la acea dată, aveam 57.153 de decese, cele mai multe fiind înregistrate în București – 9%, Prahova, Bihor, Constanța și Suceava, care se situează undeva în jur de 4% fiecare dintre aceste județe.

„Față de săptămânile anterioare, am constatat o descreștere a numărului de cazuri și a numărului de decese, în procente oarecum asemănătoare față de o săptămână anterioară; numărul de cazuri a scăzut cu peste 36% și numărul de decese cu peste 55%, iar decesele față de o săptămână anterioară cu 38% și față de două săptămâni anterioare cu 55%. Deci, putem să spunem că, practic, în săptămâna despre care vorbim, atât cazurile, cât și decesele, au scăzut destul de consistent și în valori asemănătoare”, a spus Adriana Pistol.

Rata de pozitivitate este și ea în scădere, de la 10% în săptămâna 7-14 noiembrie, la 4,35% în săptămâna 29 noiembrie – 5 decembrie.

Potrivit directorul CNSCBT, în ceea ce privește repartiția cazurilor și a deceselor pe sexe și grupe de vârstă, se observă cumularea numărului de cazuri la grupele de vârstă active, de 30 până la 60 de ani, fără diferențe foarte semnificative între genuri, iar la graficul de decese, putem să observăm că acestea se petrec cu predilecție la populația vârstnică, populație care are și comorbidități, are boli cronice; rămâne aceeași vârstă mediană de 71 de ani.

În ceea ce privește rata de reproducere, pe care Organizația Mondială a Sănătății o comunică și o calculează, putem să observăm că avem deja o valoare subunitară, care s-a instalat undeva după a doua jumătate a lunii octombrie; deci, acest lucru certifică scăderea reală a cazurilor, care nu este ceva neașteptat atunci când rata de reproducere devine subunitară, sub 1.

„Totodată, numărul de cazuri care au fost înregistrate în săptămâna 29 noiembrie – 5 decembrie, au fost raportate și identificate într-un procent de 70% la populație nevaccinată.  Dintre cei vaccinați, care reprezintă restul de 30%, marea lor majoritate se află într-o perioadă în care nivelul de protecție asigurat de vaccin este mult inferior, astfel încât puteți să vedeți la schemă incompletă 7,6% sau ce e cu schemă completă, dar, la mai mult de 6 luni de la efectuarea acestei scheme, sunt 48% aproape. Deci, peste 50% dintre cazuri de infectări s-au petrecut la persoane, cum v-am spus, în afara perioadei optime de protecție”, a spus Adriana Pistol.

Presentation CNSCBT by Gandul.info on Scribd

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele