Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: „Certificatul verde este un document ce are o raţiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere”

Publicat: 02 12. 2021, 18:04
Sursa: MEDIAFAX FOTO

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, a declarat joi că certificatul verde este un document care are o rațiune de convingere, nu de constrângere.

Totodată, acesta susține că lipsa certificatului nu ar trebui să restricționeze accesul cetățenilor la servicii și spații vitale.

El spune, totodată, că accesul în biserici nu ar trebui să fie condiționat de certificatul verde.

„Cine alege în mod raţional şi informat să asculte sfatul medicilor specialişti şi să se vaccineze beneficiază, temporar, de nişte avantaje oferite de certificatul verde în anumite spaţii (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este şi nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spaţii ce oferă produse sau servicii vitale, aşa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor.

Accesul într-un spaţiu sacru, unul al ordinii şi decenţei prin excelenţă, pentru a te ruga, adică pentru a-ţi manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiţionat, inclusiv din raţiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecţie şi ordine în spaţii care chiar au nevoie de acesta”, a spus Vasile Bănescu, într-un comunicat de presă.

Vasile Bănescu: Cultele religioase vor respecta măsurile de prevenție

În acest context, purtătorul de cuvânt a BOR susține că în contextul pandemic, cultele religioase vor respecta măsurile de prevenție recomandate de autoritățile medicale.

El s-a distanțat de membrii clerului care transmit mesaje împotriva vaccinării.

„Persoanele din rândul clerului care sfidează necesarele măsuri de protecţie sanitară şi incită public la discreditarea unui act medical, la banalizarea gravităţii bolii şi a consecinţelor pandemiei, nu doar că nu reprezintă poziţia Bisericii din care fac parte, ci se şi autodiscreditează moral în societate. Exemplele triste, dezavuate şi sancţionate de Biserică, ale acestor persoane au fost şi vor rămâne, din fericire, minoritare.

Libertatea religioasă, care, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului. Statul trebuie să ia înţelept în considerare toate precauţiile care sunt cuprinse în legislaţia naţională şi internaţională cu privire la restricţionarea libertăţii religioase, cultivând şi promovând astfel, în dialog şi parteneriat cu cultele religioase, esenţiala pace socială în comunitate. Avem o enormă nevoie de ea”, mai spune Bănescu.