VIDEO| De ce nu sunt eficiente măștile textile și la câte ore trebuie schimbate cele medicale. Explicațiile unui cunoscut medic
This browser does not support the video element.
Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, atrage atenția populației să ia în serios recomandările autorităților: măștile textile nu sunt deloc eficiente în prevenirea infecției cu tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2. Medicul recomandă utilizarea măștilor de tip FFP2 sau a celor chirurgicale, cu trei pliuri, dar în acest ultim caz spune că ele trebuie schimbate la patru ore.
„Sigur că în momentul de față există mai multe tipuri de măști, dar dacă discutăm de masca din material textil, care este refolosită, aceasta nu este potrivită în vederea protecției noastre. Logica este simplă: virusul are o anumită dimensiune, distanța dintre fibrele textile este mult mai mare comparativ cu diametrul virusului, astfel încât acesta străbate masca textilă și ajunge în căile respiratorii”, a transmis într-un mesaj video dr. Florin Roșu.
Medicul Florin Roșu: „Cea mai potrivită mască este masca FFP2”
Acesta spune că măștile chirurgicale și cele FFP2 sunt mult mai eficiente decât cele textile, dar insistă asupra faptului că ele trebuie purtate corect: să acopere integral nasul și gura și să se lipească corect de față, astfel încât respirația să se facă prin materialul filtrant, nu în jurul măștii.
Masca chirurgicală cu trei pliuri este formată din trei straturi care asigură o etanșeizare mult mai importantă decât cele textile și este mai sigură pentru cei care o poartă. Dar purtarea unei astfel de măști este limitată la maximum patru ore, când trebuie schimbată. Cea mai potrivită mască pentru noua tulpină este masca FFP2, formată din cinci straturi, gradul de siguranță este în consecință foarte mare”, a declarat dr. Florin Roșu.
Medicul specializat în boli infecțioase și terapie intensivă spune că purtarea măștii în interior și în spațiile deschise este foarte importantă, dar insistă asupra continuării campaniei de vaccinare, evitarea spațiilor aglomerate și păstrarea unei distanțe fizice corespunzătoare.