Prima pagină » Coronavirus » VIDEO. Vaccinarea la țară, o misiune imposibilă: „Am sănătate în mine și nu mă vaccinez. Dacă nu am murit acum, să mor din vaccin?” (REPORTAJ)

VIDEO. Vaccinarea la țară, o misiune imposibilă: „Am sănătate în mine și nu mă vaccinez. Dacă nu am murit acum, să mor din vaccin?” (REPORTAJ)

VIDEO. Vaccinarea la țară, o misiune imposibilă: „Am sănătate în mine și nu mă vaccinez. Dacă nu am murit acum, să mor din vaccin?” (REPORTAJ)

Vaccinarea populației de la țară rămâne o misiune greu de îndeplinit. Pe ulițele pline cu praf ori noroi, în funcție de anotimp, acolo unde medicul de familie nu ajunge aproape niciodată, sătenii își duc bolile pe picioare. Unii s-ar vaccina împotriva COVID-19, dar nu prea au unde, alții, sunt sceptici și cred că vaccinul le-ar produce efecte adverse care i-ar băga ulterior în spitale.

Suntem într-un sat din Călărași, la aproximativ 50 de km de București. Unul dintre polurile sărăciei din România. Neajutorați, oamenii trăiesc din pensia mică de pe o zi pe alta. Nu au medic, transport și își trăiesc bătrânețea în sărăcie lucie.

Vaccinarea pe ulițe, o misiune greu de îndeplinit

Localnic Călărași: „Abia a venit medicul de familie. Să vedem unde este centrul, unde ne vaccinăm, nici nu știm unde. Medicul de familie a fost plecat. Are două săptămâni de când a venit. Eu zic să se vaccineze toți că este mai bine. Este vaccin ca orice tip de vaccin”.

Localnică Călărași: „Fac alergie. Ce să mai spun. M-am vaccinat și m-au dus la spital vrei nu vrei. Era un doctor în sat și m-a dus doamna asistentă la el apoi la spital vrei nu vrei”.

Mi-e frică de injecție. Eu nu am făcut nici de obicei când s-a făcut vaccinat. M-am operat de ulcer perforat, m-am operat de apendicită, dar adormită, dar injecții nu am făcut că mi-e frică rău!, mai spune o altă localnică din satul Curcani,  Călărași.

Am ajuns în județul Giurgiu, în comuna Schitu. Neajunsurile și sărăcia sunt vizibile cu ochiul liber.Cei mai mulți locuitori sunt bătrâni. Medicul de familie este în Ghimpați, la 7 kilometri distanță. Primarul spune că a informat populația și că aceștia ar trebui să meargă în Ghimpați, doar că în Schitu oamenii nu sunt dornici să se vaccineze. Sătenii se tem că vaccinul îi va omorî și băga în spital.

Avem repartiție la centrul de permanență în comuna învecinată Ghimpați deoarece dispensarul se află în construcție. Din informațiile pe care le-am cules de pe teren unii cetățeni vor să se vaccineze, alții nu vor datorită informărilor care apar în mass-media cu privire la alte probleme secundare care s-ar întâmpla din cauza vaccinului”, spune Ion Pașol primarul comunei Ghimpați.

Localnică Giurgiu, Ghimpați: „Nu vreau să mă vaccinez. Pentru că și așa și așa ne-am îmbolnăvit. Eu am fost diagnosticată cu COVID-19 și m-am facăcut bine de tratament. Dar nu mă vaccinez. Nu știu ce reacții o avea, dar să mor din el. Și așa, am văzut la televizor că s-a decedat din cauza vaccinului. Dacă nu am murit acum, să mor din vaccin?

Localnic Giurgiu, Ghimpați: „Am sănătate în mine și nu mă vaccinez, nu am treabă cu vaccinul. Cred că în COVID-19 că am auzit la televiziune că multă lume a decedat. Cred în Covid-19, dar nu mă vaccinez, cât sunt în putere. Când voi cădea și eu mă voi vaccina. Dacă nu cad și sunt sănătos nu mă vaccinez. Din ce am auzit și eu conține niște treburi care fac rău omului.

Dispensarul comunei, o ruină

Dispensarul comunei a ajuns o adevarată ruină. Clădirea este în paragină de ani de zile. În spatele lui, primăria Schitul s-a apucat să ridice unul nou, cu bani de la Ministerul Dezvoltării, dar momentan lucrările stau pe loc. Cine are nevoie de doctor de familie trebuie să meargă în localitățile vecine. Asta când localnicii au transport.

Medic de familie „Unii colegi au decedat”

De la an la an observăm o deșertificare a satelor românești în special, dar acum a început și în orașele mici, cât și Bucuești avem locuri libere pentru medicii de familie. Nu observăm nicio măsură a Guvernului, a Casei Naționale de Asigurări sau a Ministerului Sănătății de a atrage medici de familie către zonele depopulate. Lucrurile s-au înrăutățit în ultimul an prin decesul unor colegi, prin pensionarea foarte multor colegi, pentru că media de vârstă în medicina de familie este la 55 de ani. Erau foarte mulți colegi peste 65 de ani, chiar și peste 67 care continuau să lucreze, dar acum cu toate riscurile și că s-au îmbolnăvit și apoi au ales cu sechele de la COVID au ales să se pensioneze”, spune Raluca Zoițanu, medic de familie și președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Pandemia a scos la iveală dezastrul din sistemul de sănătate. La începutului anului 2020, Reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie publicau harta localităților fără medici de familie. Situația însă s-a înrăutățit odată cu apariția virusului COVID-19.

Concret, 328 de localități (comune) din România nu au niciun medic de familie, iar 559.611 de locuitori, adică 2,52% din populația României, nu au nici un medic de familie în comuna în care locuiesc.

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele