Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că nu crede că la data începerii școlilor sistemul de sănătate va fi în pericol, din cauza cazurile COVID-19. El afirmă că, probabil, școlile vor fi redeschise în siguranță și, în prezent, nu există „niciun fel de instrument care să facă posibilă utilizarea măștii”.
„Nu vreau eu să fac speculații, asta am spus! Nu cred că, la data începerii școlilor, sistemul de sănătate va fi în pericol în ceea ce privește capacitatea de a spitaliza și de a trata pacienții infectați COVID.
Nu cred că o să fie o problemă ca școlile să fie redeschise în condiții de siguranță, mai ales că, în momentul de față, atât cadrele didactice, conducerea școlilor, inspectoratele școlare, Ministerul Educației, sunt într-o zonă de obișnuință, dar știu deja ce trebuie făcut astfel încât să limiteze închiderea școlilor și cu atât mai puțin să nu punem sub semnul întrebării începutul noului an școlar!”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferință de presă organizată luni.
„Nu avem în momentul de față niciun fel de instrument care să facă posibilă utilizarea măștii. Noi am recomandat-o, este important ca lumea să conștientizeze necesitatea utilizării măștii atunci când trebuie, să conștientizeze faptul că aerisirea spațiilor închise unde există multe persoane este o soluție extrem de facilă, suntem în cursul verii dar în septembrie probabil că va fi o vreme asemănătoare cu cea de acum.
Așa că nu există nicio problemă, din punctul meu de vedere, să ne gândim la o reîntoarcere în condiții de siguranță a copiilor la școală”, a mai spus sursa citată.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că numărul noilor cazuri de Covid-19 va continua să crească până la jumătatea lunii august, precizând că în ultima săptămână 15.000 de oameni au fost diagnosticați cu boala.
„În săptămâna precedentă au fost înregistrate aproape 15.000 de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2, iar 2.717 dintre acestea, adică aproape 20%, sunt cazuri de reinfecţie. În unităţile sanitare de profil sunt în acest moment internate 1.410 persoane ceea ce reprezintă 5,84% din numărul de paturi alocate conform planului de rezilienţă”, a spus ministrul, într-o conferință de presă.
Practic, spune sursa citată, în ultimele trei săptămâni numărul săptămânal de cazuri s-a dublat.
„E un trend aşteptat. Conform şi previziunilor INSP. Opinia noastră este că această creştere va mai dura circa 4-5 săptămâni, până la jumătatea lunii august, după care probabil numărul de cazuri se va stabiliza şi o să vedem când va începe să se reducă”, a adăugat sursa citată.
Referitor la numărul deceselor, acesta a crescut de la 16 la 33 de decese săptămânal.
„Număr paturi ATI – 1.847, ocupate 86. Nu avem niciun copil internat în secţiile de terapie intensivă. Din paturile alocate copiilor la nivel naţional sunt ocupate 225. Practic, în ultimele trei săptămâni, am avut o dublare săptămânală a numărului de cazuri”, a explicat Alexandru Rafila.
Potrivit ministrului, pozitivitatea cazurilor a crescut cu aproape 50%. Proporţia de cazuri pozitive este de 12%, pe care ministrul o cataloghează drept „un indicator bun” prin comparaţie cu valurile precedente, când acest indicator ajungea în jur de 30-32%.
„Tulpina Omicron este dominantă şi deja au fost secvenţiate primele tulpini BA. 5, cele care este responsabile de accelerarea din nou a pandemiei. Repetăm aceleași indicații: circului necesar al unei persoane simptomatice – să se adreseze medicului de familie sau să solicite ambulanța. În cazul unor simptome mai grave, spitalizarea”, a precizat ministrul Sănătății.
În ultima săptămână Bucureştiul se situează pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de cazuri, cu aproximativ o treime dintre cele înregistrate la nivel naţional.
Alexandru Rafila precizează că serviciile de ambulanţă „fac faţă” solicitărilor privind testarea.
„Pentru Ambulanţa Bucureşti – Ilfov există până În 100 de solicitări pe zi pentru testare, număr care nu ridică probleme”, a punctat el.