Vineri, 15 ianuarie, de la orele 15:00, încep înscrierile pentru cea de-a doua etapă de vaccinare împotriva COVID-19.
În cadrul acestei etape vor fi vaccinate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele care suferă de boli cronice și angajații din domeniile-cheie ale economiei.
În cazul acestora din urmă, înscrierea ar urma să fie făcută de către angajator. Acesta poate stabili și care este centrul la care se vor vaccina angajații sau poate decide doar să facă înscrierea în platforma online, iar programarea să fie finnalizată de către fiecare angajat în parte, după cum informează Aleph News.
Totodată, sursa citată notează că înscrierea în cea de-a doua etapă a vaccinării poate fi realizată și prin intermediul unui call center dedicat, prin apel la numărul de telefon 021.41.44.425.
Persoanele care suferă de boli cronice se pot înscrie pe liste fie prin intermediul medicului de familie, al direcției de asistență socială din cadrul primăriilor sau se pot înscrie singure, pe platforma online sau cu ajutorul angajaților din call center.
De asemenea, cetățenii își pot înscrie părinții sau copiii de peste 16 ani care suferă de o boală cronică prin intermediul platformei online sau la call center. Pot fi înregistrate cel mult zece membri ai familiei în acest mod.
Deși înscrierile se vor putea face începând de vineri, vaccinarea propriu-zisă în cadrul celei de-a doua etape a campaniei de imunizare începe luni.
Pentru aceasta vor fi puse la dispoziție în total 750 de centre de vaccinare.
Inițial, pe 15 ianuarie, mai puțin de 400 dintre acestea vor fi pregătite, iar celelalte se deschid cinci zile mai târziu.
Înscrierile în platforma informatică de programare https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ se realizează în corelare cu cele trei etape, stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, în care vor fi vaccinate grupele de populație.
Pentru asigurarea accesului tuturor categoriilor de persoane la programarea pentru vaccinare, au fost identificate mai multe posibilități de înscriere, pe fiecare etapă în parte. Astfel, înscrierile se pot realiza individual, direct în platformă, prin apelarea call centerelor direcțiilor de sănătate publică (DSP), operaționalizate de Ministerul Apărării Naționale (MApN), împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), prin medicii de familie, precum și prin personalul din direcțiile de asistență socială ale consiliilor locale, potrivit autorităților.